Stappenexamens op 25 juni 2010

Jip ontvangt zijn diploma. Er waren drie tienen!

Sommigen zijn nog bezig met hun examen (Tobias!), anderen lossen puzzels op (Jip!). Jan van der Werf kijkt de examens na. Hij vond het peil van deze school opvallend hoog!

Wie klaar is, mocht een partijtje spelen of puzzels oplossen.

Staatsiefoto buiten… Alleen Mans ontbreekt…

Alle resultaten:

Ferdinand Raaymakers Stap 1 7,5
Jip Van Oostrum Stap 1 9
Jord Schäfer Stap 1 10
Julia Van Beurden opstapje  2 8
Mans Wildeboer opst. 2 10
Maurits Struik Stap 1 7
MarieBeth Smals opst. 2 7
Mees Konijnendijk stap 1 9+
Mimi Wiggers Opstapje 1 8
Sabine Bal Opstapje 2 10
Sofia Robben Opstapje 1 8
Stijn Van Galen Opstapje 1, 9
Pepijn Swart Stap 1 8,5
Olivier Swart Stap 1 7,5
Tobias Coffeng Stap 2 7,5

Nederlandse Kampioenschappen voor Basisscholen In Leiderdorp

halve finales

persoonlijke scores NK pntn uit % bord
Tycho Dijkhuis  7 7 100 1
Sven Dijkhuis  7 9 78 2
Jord Schäfer  3 7 43 6
Tobias Coffeng  2,5 8 31 4
Idsert van der Molen  1 6 17 5
Kiran Kasteel  0 4 0 3

Kwartfinales

Tobias bekijkt de langste en spannendste partij van de dag, die van Tycho tegen Jaimy Luk. Er staan veel filmpjes van deze bloedstollende partij op de hyves-pagina van Schaakmeester_P


We zijn hier gekomen door eerst kampioen van de stad Utrecht te worden (een dag), vervolgens kampioen van de provincie Utrecht en Het Gooi te worden (twee dagen). Het NK gaat drie dagen duren. Elke speeldag valt de helft van de teams af. We zitten in een poule van zes en de bovenste drie gaan door.

We spelen vandaag zonder Kiran, want die kan kampioen worden met zijn korfbalteam. Jord speelt voor het eerst mee als vijfde speler. Er zijn vier borden, dus er moet steeds iemand wisselen. Tycho op bord 1 en Sven op bord 2 steken zo ver boven de rest uit, dat zij altijd gehandhaafd blijven. In de eerste wedstrijd spelen we tegen De Grote Beer, die vierde geworden is in de schaakbond Amsterdam (SGA).

Het valt niet mee. Tobias raakt vrij snel op ongelukkige wijze zijn dame kwijt. Idsert komt een kwaliteit achter (een kwal in schaakjargon), en later nog een kwal. Dat betekent dat hij twee keer een toren heeft moeten ruilen voor een licht stuk (een paard of en loper). Binnen de tien minuten staat het team met 2-0 achter.

Tycho heeft geen moeite met zijn tegenstander, dus het wordt vlot 2-1. Sven is iets langer bezig, maar uiteindelijk komen we met 2-2 weg. Dat betekent één matchpunt en twee bordpunten. En dat tegen een tegenstander die relatief makkelijk leek, omdat hij als vierde was geëindigd in zijn provinciale kampioenschappen!


In ronde twee tegen De Rank maakt Jord zijn debuut op het Nederlands Kampioenschap. Hij begint goed. Hij gaat voor zijn doen vrij snel op strooptocht met zijn dame, maar geeft later een paard weg door op a2 schaak te geven (de tegenstander heeft lang gerokeerd), maar a2 stond nog gedekt door het paard op c3… Hij lijkt te snel te spelen want de klok zakt maar niet beneden de twintig minuten. Later zou blijken dat de klok niet aangezet was!

Tobias krijgt een aanval over de h-lijn te verduren door toren en dame. Gelukkig ziet hij het op tijd en dirigeert zijn dame naar f3 te dirigeren. Hij kijkt wel erg veel op het bord naast hem, maar later leert hij dit af.


Jord is inmiddels een stuk voor gekomen en offert een toren voor een paard om te kunnen promoveren. Tobias heeft het gevaar gekeerd en biedt remise aan, wat geaccepteerd wordt. Jord wint daarna en we staan met 1,5 punt voor! Als Tycho en Sven dan ook hun vaste punt ophalen, hebben we een klinkende overwinning met 3½  – ½ behaald. Dat smaakt naar meer!
Ik laat het winnende team intact, wat betekent dat Idsert twee ronden aan de kant moet blijven. Hij stemt hier grootmoedig mee in. Het levert onze grootste overwinning op: 4-0!

Deze keer duurt de partij van Jord het langst. Hij biedt al vroeg remise aan (na keurig toestemming gevraagd te hebben aan mij), maar het meisje tegenover hem neemt het niet aan. Dan komt Jord voor te staan en nog meer, drie stukken op het laatst. Nu wil het meisje remise aanbieden, maar ze mag niet van haar teamleider. ‘Van remise leert ze niets!’stelt de man hardvochtig vast. Ten slotte wordt ze uit haar lijden verlost door een matzet van Jord.


De vierde en de vijfde ronde zijn uitermate spannend. Ons achterveld heeft klaarblijkelijk zijn kruit verschoten. Tobias heeft vrij. Jord lijkt mij moe maar hij wil het toch nog een ronde proberen. Idsert speelt zo snel, dat hij aan het eind nog 19 minuten over heeft. Sven en Tycho moeten het maar opknappen, deze 2-0 achterstand.

Sven verkleint de achterstand tot 2-1. Hij maakt handig gebruik van een betere pionnenstructuur.

Tegen Jaimy Luk van de Laan van Poot raakt Tycho een kwal achter. Zijn hele opstelling vormt geen compensatie. Jaimy verdedigt zijn voorsprong fel en biedt diverse keren remise aan. Aanvankelijk heeft Tycho nog een tijdsvoorsprong van acht minuten, maar die slinkt zienderogen. Maar Tycho weet met zijn pionnenketen Jaimy steeds meer achteruit te dringen. Uiteindelijk, als Tycho nog maar 38 seconden heeft, vindt een snelle schotenwisseling plaats. Als de kruitdamp is opgetrokken heeft Tycho twee vrijpionnen op de uiterste vleugels.  Jaimy kan die niet tegenhouden met één toren. Hij gaat eervol ten onder. Het publiek dat de strijd ademlos gevolgd heeft, applaudisseert voor beide spelers, de partij van de dag! Op de hyves-pagina kunnen leden van de schaakschool de filmpjes zien, waarop deze eindspelthriller is vastgelegd.


De laatste ronde is tegen de sterkste tegenstander, de Paedwizer, die drie partijen met 4-0 gewonnen heeft, en één gelijkspel behaald. Met andere woorden: ze hebben nog maar twee bordpunten niet gemaakt! Idsert en Tobias komen er nauwelijks aan te pas, we moeten weer van een 2-0 achterstand terugkomen. Opnieuw brengt Sven de achterstand terug tot 2-1. Opnieuw is Tycho het langst bezig. Maar hij weet een klein positioneel voordeel uit te bouwen en uit te buiten. Als hij een stuk plus wat pionnen voorstaat, en een voor een de andere vijandelijke pionnen opruimt, besluiten de teamleiders in samenspraak met de wedstrijdleider dat er opgegeven mag worden. Het was een lange, zware dag, maar wel leuk!


Provinciale kampioenschappen (SGS) in Amersfoort

Drie Julianascholen verder…

En nu zijn we dan… kampioen!


1e ronde

Al vrij snel kregen we door dat het vandaag een stuk lastiger zou worden dan vorige week. Kiran had in deze ronde moeite met een wederzijdse aanval met torens op de zevende rij. Wel was duidelijk dat hij van de vorige rondes had geleerd keurig zijn tijd te verdelen. Maar toen hij een van zijn torens verspeelde vond de tegenstander (eindelijk…) de juiste manier van het mat op de zevende rij. Tobias had een mooie mataanval. Tycho en Sven hadden het niet zo moeilijk. Al met al een goed begin.

USV – Tuindorp 3-1


2e ronde

De kleinst mogelijke overwinning…

Idsert zag een matdreiging op g7 en wist niets beters dan zijn dame ervoor op te geven. Tobias gaf zijn dame gewoon weg, maar haalde nog een verdienstelijke remise. Met de winst van Tycho en Sven erbij was dat net genoeg.

Juliana Barneveld – USV 1,5 – 2,5

Uit het verslag van de SGS: In de eerste twee ronden haalden de Julianaschool (Nieuwegein) en de Julianaschool (Bussum) en de Utrechtse Schoolvereniging (USV)  twee overwinningen. Emma 1 (Bussum), Horizon 1 (Hoogland), Bogermanschool (Houten) en Dalton Rijnsweerd haalden drie punten.


3e ronde

Een ontmoeting van oude bekenden op bord 1 en 2. Tycho, Sven, Patrick en Hawkie hebben alle vier op de schaakschool gezeten, of zitten daar nog op. Sven won opvallend snel van Patrick, Tycho had in de partij tegen Hawkie een prachtige combinatie. Op het filmpje op Hyves staat helaas alleen het laatste deel van de combinatie, het begin heb ik gemist. 

Idsert revancheerde zich hardhandig voor een eerdere inzinking. Ook hij won razendsnel en zeer gedecideerd.

USV – Juliana Nieuwegein 3-1


4e ronde

Na twee ronden waren er nog drie teams met de volle honderd procent. USV, Emma en Julianaschool.

Tycho kwam heel snel een stuk voor en speelde weer superieur. Het was moeilijk voor tegenstanders zich goed teweer te stellen tegen hem, want hij put terecht een groot zelfvertrouwen uit zijn ruime ervaring.

Kiran had zijn dag niet. Diverse keren kwam hij achter, vocht ervoor terug te komen, maar verloor dan toch. Schaken is hard…

Emma 1 – USV 1-3


5e ronde

Twee overwinningen elke keer, dat is wel een geruststellende gedachte. Met Tycho en Sven hadden we bijna de garantie dat die twee punten binnen kwamen, wat in ieder geval een gelijkspel belooft. Tot en met ronde vijf kwamen de aanvullende punten steeds binnen.

Idsert leek zijn eclatante overwinning van de vorige ronde te evenaren, maar helaas… met een toren en dame zette hij zijn tegenstander pat. Te veel enthousiasme! (Maar de punten waren wel weer binnen!)

USV – Juliana Bussum 2,5 – 1,5


6e ronde

Met de Dalton Rijnsweerd hebben we een gemoedelijke rivaliteit. Beide scholen zitten in dezelfde buurt van Utrecht, met grotendeels hetzelfde publiek en dezelfde instelling. Vorig jaar won de Dalton in Utrecht, dit jaar de USV. Bij de Utrechtse kampioenschappen werd het 2-2 in de laatste ronde. 

Nu konden we kampioen worden in de voorlaatste ronde, door te winnen. Tobias was gebrand op revanche, maar was veel te fel. Hij verloor. Kiran kon het ook niet bolwerken. Gelukkig hielden de eerste twee borden ons in de race voor de titel!

links: de wedstrijd tegen de Daltons

Dalton Rijnsweerd – USV 2-2


7e ronde

Want nu droomden we van de eerste prijs. Waren we aanvankelijk tevreden geweest met een plaats bij de bovenste vijf, nu zouden we met een derde plaats nog maar nauwelijks tevreden zijn. Alleen… de motor haperde. Iedereen was moe, en er was meer spanning voelbaar dan eerder op de dag (ook bij de begeleiders!). Zeven rondes schaken is zoiets als een schooldag met zeven proefwerken….

De Hoeksteen had vrij vroeg in het toernooi punten laten liggen. Daarmee was de school in de luwte gebleven. Pas op het laatst kwam De Hoeksteen in lokaal A, waar de top speelde. Met andere woorden: ze slopen naar de top…!

Idsert Verloor, Kiran verloor, tja, dan zat er maar één ding op: de Dijkhuisjes moesten laten zien wat ze waard waren. En ze waren een kampioenschap waard(ig)!

USV De Hoeksteen 2-2


In de zevende ronde ontstond er een interessante loting Emma 1 (8 punten) tegen de Koekoek (7 punten). Op dit moment spelen er twee dingen: wie wordt er kampioen en wie plaatst zich bij de beste vijf en gaan daardoor naar het Nederlands kampioenschap. Het was duidelijk dat je negen punten moest zien te halen om je te plaatsen. Dan gaat het aantal bordpunten nog eens tellen.

Uit het verslag van de SGS:

Emma 1 won met 3-1 en gaat door; de Koekoek daardoor niet. USV speelde tegen de Hoeksteen gelijk en waren daardoor allebei door. Dalton Rijnsweerd won van Emma 3 en daardoor ging Rijnsweerd door en Emma 3 niet. In de tweede zaal won nog de Julianaschool (Nieuwegein met 6 punten) en kwam daardoor op 8 punten: te weinig: nee, net niet, want ze hadden ook nog 17½ bordpunt!

Eindstand:

  1. USV 12 (18)
  2. Dalton Rijnsweerd 11 (18½)
  3. Hoeksteen 10 (19)
  4. Emma 1 10 (18½)
  5. Julianaschool (Nieuwegein) 8 (17½)

Tycho: beste bord-eenspeler!

Sven was de beste tweede-bordspeler. De uitreiking van zijn prijs door Hans staat op de Hyves-site.

Olivia Coffeng krijgt het schaakspel vier op een rij (Tic-Tac-Check) uitgelegd


Complete eindstand:

Nr  Naam  Score  ronde 1 ronde 2 ronde 3 ronde 4 ronde 5 ronde 6 ronde 7
1 Utr. School Vereniging  12 (18.0)  2 (3)  2 (2½)  2 (3)  2 (3)  2 (2½)  1 (2)  1 (2)
2 Dalton Rijnsweerd  11 (18.5)  2 (3)  1 (2)  1 (2)  2 (2½)  2 (4)  1 (2)  2 (3)
3 Hoeksteen  10 (19.0)  2 (4)  0 (1)  1 (2)  2 (4)  2 (3)  2 (3)  1 (2)
4 Emma 1  10 (18.5)  2 (4)  1 (2)  2 (3)  0 (1)  1 (2)  2 (3½)  2 (3)
5 Julianaschool (Nwgn)  8 (17.5)  2 (4)  2 (4)  0 (1)  0 (1½)  1 (2)  1 (2)  2 (3)
6 Julianaschool (Brnvld)  8 (17.0)  2 (4)  0 (1½)  1 (2)  0 (1½)  2 (3)  1 (2)  2 (3)
7 Fransiscus  8 (16.0)  0 (0)  2 (4)  0 (1½)  2 (3)  0 (1)  2 (3½)  2 (3)
8 Julianaschool (Bssm)  7 (15.5)  2 (4)  2 (3)  0 (1)  2 (3)  0 (1½)  1 (2)  0 (1)
9 Horizon 1  7 (15.0)  1 (2)  2 (3)  1 (2)  0 (1)  1 (2)  0 (1)  2 (4)
10 Koekoek 1  7 (13.5)  0 (1)  2 (3)  1 (2)  2 (2½)  0 (1)  2 (3)  0 (1)
11 Emma 3  7 (12.5)  0 (0)  2 (2½)  1 (2)  1 (2)  2 (3)  1 (2)  0 (1)
12 H. Familieschool  6 (13.0)  1 (2)  0 (1½)  2 (2½)  1 (2)  2 (3)  0 (1)  0 (1)
13 Montessorischool  6 (13.0)  0 (0)  0 (1½)  1 (2)  0 (1)  2 (3½)  2 (3)  1 (2)
14 Joh. Bogerman 1  6 (12.0)  1 (2)  2 (2½)  1 (2)  2 (4)  0 (0)  0 (½)  0 (1)
15 Tuindorp  6 (12.0)  0 (1)  2 (3)  1 (2)  0 (0)  1 (2)  0 (1)  2 (3)
16 Emma 2  6 (11.5)  2 (4)  0 (0)  2 (2½)  0 (0)  0 (1)  1 (2)  1 (2)
17 Lelyschool  5 (12.5)  1 (2)  0 (1)  0 (1½)  2 (3)  0 (1)  2 (3)  0 (1)
18 Lorentzschool 1  5 (11.0)  0 (0)  0 (1)  2 (3)  0 (1)  2 (3)  1 (2)  0 (1)
19 Bernardus  4 (8.5)  0 (0)  0 (1)  0 (1)  2 (2½)  0 (½)  0 (½)  2 (3)
20 Regenboog  1 (5.5)  0 (0)  0 (0)  1 (2)  0 (1½)  0 (1)  0 (1)  0 (0)

USV kampioen!

Vorig jaar tweede, dit jaar eerste! Maar WAAR is die beker??!!

Kiran peinst

Toeschouwers bij team 3

Tobias

Team 3

Tycho kijkt toe hoe de anderen het er vanaf brengen…

Nog een keer Kiran, nu van de andere kant…

In de kantine, met Oele als mascotte

Vrijdag was de laatste training voor het schoolschaaktoernooi. Sven en Tycho vertelden iets over het spelen van toernooien en ze speelden simultaan tegen iedereen. Tycho won al zijn partijen, Tobias had tegen Sven remise; in de andere partijen was Sven oppermachtig, al waren sommige nog niet klaar. Hierbij wat foto’s van die laatste keer. Op de Hyves-site staat een filmpje.

Sven en Tycho bezig met hun simultaan. Vorig jaar gaf Joran een simultaan inde laatste training.

Kiran ontbreekt op de foto!
Overzicht van de zolder, links Tycho, die hielp met de organisatie.
Mans was soms meer met zijn tegenstander bezig dan met het bord!
Julia ging volkomen in haar spel op!
Spannende patij tussen twee van de kanshebbers voor de top: Jord en Kiran.