Ogun (wit) tegen Allae (zwart)

De competities zijn op 23 april begonnen, en er waren al meteen spannende partijen. Van de partij van Allae tegen Ogun doen we wat uitgebreider verslag. Op een gegeven moment ontstond een situatie die lijkt op die hiernaast.

Allae dreigt mat te geven met een mooi opgezette aanval op veld g2. Dd5-g2 is mat!

Ogun heeft het gezien en hij heeft een sterke verdediging. Le2-f3!

Allae gaat met zijn dame opzij en nu heeft Ogun een röntgenaanval op de toren op 1. Ogun slaat de toren (diagram 2).

Kort hierna besluit Allae de loper in te sluiten. Na Pb8-c6 staat de witte loper opgesloten.

Na Pc6 is de loper opgesloten. Ogun ruilt tegen het paard en zegt, “Die zijn toch even veel waard!” Daar heeft hij gelijk in, maar hij vergeet dat de loper een belangrijke verdedigende functie heeft, namelijk het mat voorkomen op g2!

 Nu komen we aan een stand die ik gefotografeerd heb. Vele zetten lang kon Allae (links) nog mat geven op g2, maar zijn aandacht ging ergens anders naartoe, waar meer te beleven viel. Ook Ogun (rechts) dacht niet meer aan de dreiging en de partij eindigde toen Ogun Allae’s dame kon slaan. Wel een spannende partij van beide kanten!

Dylan speelt tegen Michael Ray, hoewel ze nog maar een paar van de regels kennen. Alae, die al langer schaakles volgt, geeft aanwijzingen

Bij het doorknippen van het lint kwamen er ballonnen los. Uit één ballon spetterde confetti.

De wethouder vertelde waarom de brede school zo’n goed idee is.

 Hij weet nog niet alle regels, maar hij vindt schaken nu al leuk!

De Zuiderkroon deed het heel goed op het Nieuwegeinse schoolschaakkampioenschap. Uiteindelijk werden we gedeeld derde. Hieronder foto’s die Wim en PieterJan gemaakt hebben. De uitslagen per wedstrijd en dergelijke volgen nog.

Tegen de Julianaschool, die tweede werd. Hawkie (bord 1) en Patrick Nieuwendijk (bord 2) zijn leerlingen van de schaakschool Schaakmeester_P op woensdagmiddag! Patrick heeft al vele bekers gewonnen!

Foto’s van de donderdagmiddag

Wim legt uit, hoe je het beste openen kunt