Lesmateriaal
Vooruitdenken
Werkboeken Vooruitdenken
Het eerste werkboek voor stap 2 is vorig jaar verschenen. Boris is de co-auteur naast Cor.
Leren vooruitdenken gaat natuurlijk ten dele vanzelf. Bij het spelen van partijen en het oplossen van opgaven in een werkboek moet je ‘vooruitdenken’. Dat begint in de eerste stap met een halve zet en dat loopt per stap op. De trainer kan in de les het vooruitdenken stimuleren door het stellen van vragen: “Wat komt er na het schaak op g5?”
Extra aandacht voor vooruitdenken kan heel nuttig zijn. In stap 1-plus en 2-plus staan Routeplanners waarbij het vooruitdenken een voorwaarde is om de opgave op te kunnen lossen. Vooruitdenken Stap 2 gaat nog een stapje verder. Bij vooruitdenken moet je de stelling in je hoofd voorstellen, ook wel visualiseren genoemd. Je moet aan meer dingen tegelijk denken. Je speelt (in gedachten!) een zet en daarna:
1. moet je de juiste stelling voor je geestesoog zien want de stelling is veranderd.
2. moet je zien dat de mogelijkheden van andere stukken ook kunnen veranderen.
3. moet je weten hoe het staat (wie staat er beter?).
Het tweede punt is op Stap-2-niveau al lastig. Al na één zet kan er veel veranderen. Een stuk verdwijnt van het bord, een eigen stuk staat niet meer gedekt, een vijandelijk stuk staat aangevallen, een penning is ontstaan of opgeheven. Allemaal zaken die je in je hoofd moet kunnen opnemen. Ook het derde punt is een belangrijk facet van vooruitdenken. Het heeft weinig zin met succes een lange variant uit te rekenen, als je vervolgens niet kan beoordelen hoe het staat.
De oefenstof is heel gevarieerd.
Chess Tutor
In de stappenmethode zijn ook zeer aantrekkelijke digitale versies van Stap 1, 2 en 3 verschenen, getiteld Chess Tutor. Ze bevatten veel nieuw oefenmateriaal, spelletjes, uitleg en wat al niet. Elke stap omvat ook de plusversie, dus je hebt Stap 1 en Stap 1-plus op één cd! Bovendien is er nu een schaakengine, de motor achter een schaakprogramma, zodat je allerlei stellingen uit kunt spelen tegen de computer, uiteraard ook gewone, volledige partijen. Prachtig, inventief werk van Cor van Wijgerden!
Pentomino’s
Pentomino’s zijn figuren die bestaan uit vijf vierkantjes. Als je die maakt van een grootte waarbij elk vierkantje precies op een veld van een schaakbord past, kun je er leuke en leerzame spelletjes mee doen!
Meester Jos had al heel veel voorwerk verricht!
… maar voor de kinderen viel er ook nog heel wat te knippen!
En de instructies doornemen, ook niet mis….! En dan… spelen! Je kunt met pentomino’s ook zelf nog veel spelletjes verzinnen!
Jos en assistent aan het werk!