Wil je ook een spreekbeurt houden of een werkstuk maken over schaken?

Hier volgen wat tips over onderwerpen die je kunt behandelen:

  •  de geschiedenis van het schaakspel
  •  beroemde tweekampen (bijvoorbeeld Fischer-Spasski of Karpov-Kasparov)
  •  hoe zijn de regels van het schaakspel?
  •  waarom is schaken zo’n leuk spel, dat kinderen het spelen, maar ook volwassenen en zelfs hele oude mensen?
  •  hoe kun je profschaker worden?
  •  waarom is een schaakcomputer zo sterk?
  •  waar kun je schaken leren?

Behalve deze zijn er nog talloze mogelijkheden.  Stuur een mailtje naar de schaakmeester als je vragen hebt. Als je in de buurt van Nieuwegein woont, kun je misschien ook materialen lenen, zoals boeken, of een demonstratiebord of stukken en speelborden.


De spreekbeurt van Tycho

Tycho hield een spreekbeurt over schaken. Op zijn school, de Utrechtse Schoolvereniging, komen binnenkort vaste schaaklessen op vrijdagmiddag!

Tycho gebruikt het oprolbord van de schaakmeester. Hij heeft er net een duidelijke matsituatie op gezet. De datum staat linksboven op het bord.


Het werkstuk van Tim

Tim heeft een prachtig werkstuk over schaken gemaakt. Ik neem er twee stukken uit over: de inhoudsopgave en een interview dat hij met mij hield, met een foto die hij zelf gemaakt heeft. Tim kreeg een  10 voor zijn werkstuk en dat is helemaal verdiend!


Inhoudsopgave

Hoofdstuk 1. INLEIDING…………………………………………………………………………………………..3

Hoofdstuk 2. DE GESCHIEDENIS VAN HET SCHAKEN………………………………………………4

Hoofdstuk 3. HOE MOET JE SCHAKEN…………………………………………………………………….5

Hoofdstuk 4. NOTEREN…………………………………………………………………………………………..8

Hoofdstuk 5. KAMPIOEN SCHAKERS……………………………………………………………………..10

Hoofdstuk 6. SCHAAK TRUCS EN HANDIGHEIDJES……………………………………………….13

Hoofdstuk 7. INTERVIEW MET PIETER JAN MELLEGERS, SCHAAKMEESTER…………15

Hoofdstuk 8. SLOT…………………………………………………………………………………………………17

Hoofdstuk 9. BRONVERMELDING…………………………………………………………………………..18


Als je zelf een werkstuk wilt maken of een spreekbeurt wilt houden,  kun je je hierdoor laten inspireren!

Hoofdstuk 7.  
INTERVIEW MET PIETER JAN MELLEGERS, SCHAAKMEESTER

Ik ben op vrijdag 18 januari bij mijn schaakmeester thuis op bezoek geweest. Hij schaakt al vanaf zijn achtste jaar. Hij schaakt nu al vijftig jaar. Hij heeft het schaken geleerd van zijn grote broers. Hij heeft ook meegedaan aan schaaktoernooien en bij elkaar een stuk of 15 bekers gewonnen. Hij heeft ook wel eens 25 euro gewonnen, maar de bekers vindt hij mooier. PieterJan heeft een keer Jan Timman, een beroemde Nederlandse schaker, in het echt ontmoet. Hij vindt zelf dat hij een redelijke clubschaker is, maar daar denk ik anders over. PieterJan vindt schaken een geweldig spel omdat je al je zorgen van je af kan zetten en alleen maar aan die 64 velden op het bord hoeft te denken. Hij vindt het een geweldig leukpuzzeltje. Je moet de oplossing vinden om de ander mat te zetten en als dat lukt ben je blij en als het niet lukt vind je het jammer. Toen vroeg PieterJan of ik de bekers wilde zien, nou daar zei ik geen nee tegen. We gingen naar boven. PieterJan zei kijk hierboven op de kast staan de gewonnen bekers. Ik vond het grappig om al die bekers te zien, want thuis had ik het interview met mama geoefend en die zei toen dat ze heel veel bekers had gewonnen en dat was dus in het echt ook zo. Boven heb ik een mooie foto van PieterJan gemaakt. PieterJan vertelde over Bobby Fischer, dat hij deze vrijdag 18 januari, was overleden. Bobby Fischer is een hele beroemde schaker. Door hem is PieterJan ook gaan schaken. Veel andere mensen zijn ook door deze Bobby gaan schaken. PieterJan vond het verdrietig dat hij overleden is. Papa gaf mij later nog een krantenartikel waar dit in stond. 5 jaar geleden heeft PieterJan de allereerste schaakschool in Nederland opgericht. Hij zelf vindt het leuk om kinderen les te geven. Hij geeft ook computerles aan grote mensen, maar vindt schaakles leuker. Ik heb van hem ook een boekje met schaakoefeningen gekregen. Er zitten leuke oefeningen in. Toen ik thuis kwam ben ik er meteen aan begonnen. PieterJan wil het werkstuk graag lezen als het af is. Dus bedankt voor het interview PieterJan.

De spreekbeurt van Patrick

Patrick hield een spreekbeurt over schaken. Hij had de hele klas vol gezet met dingen die met het schaken te maken hebben, zoals een speelset van Harry Potter, grote tuinschaakstukken, bladen met foto’s.

Patrick laat foto’s zien van bijzondere schaakspellen

Hij had ook de bekende stappenboeken meegenomen

Geweldig, als je al zó voor de klas kunt staan!

Het schaakspel van Harry Potter

Werken met het demonstratiebord is nog een aparte kunst, maar het gaat Patrick goed af!


Inmiddels hebben al veel kinderen een werkstuk over schaken gemaakt, of er een spreekbeurt over gehouden: 

  •  Stan van Boheemen
  •  Kadir Gunduz
  • Tim Broekema
  •  Tycho Dijkhuis

Het werkstuk van Tim Broekema

Twee stukjes uit het werkstuk van Stan: de inhoudsopgave (‘Indeling’) en wat hij zelf met schaken meemaakt (‘Ikzelf en schaken’)

Indeling:

  1. De geschiedenis van schaken.
  2. Het doel van het spel.
  3. De loop van de stukken.
  4. Openingen.
  5. Beroemde schakers.
  6. De stappenmethode.
  7. Ikzelf en schaken.
  8. Nawoord.

En – net als bij Tim – een persoonlijk stuk van Stan:

7.  Ikzelf en schaken.  
Ik zit zelf  ook op schaken, bij schaakmeester PieterJan. Ik train daar één keer per week op woensdag van 16:45 tot 17:45. als je net met schaken begint kun je gaan trainen om woensdag half 2, als je ongeveer een half jaar op schaken zitkun je naar de groep van half 3. als je nog verder bent kan je om half 4 trainen. Ik  zit nu ruim 2 jaar op schaken, maar ik vind het nog steeds heel erg leuk. Ik ben zelf al bij stap 3+ omdat stap 4 erg moeilijk was. Soms zijn er ook toernooien, ik probeer er zo vaak mogelijk aan mee te doen. Bij toernooien  spelen alle deelnemers een afgesproken aantal partijen. Als je wint krijg je één  punt, als je gelijkspeelt ½ en als je verliest nul. Wie de meeste punten heeft  wint het toernooi. Onze schaakschool organiseert elk jaar ook zelf twee toernooien, het Zomertoernooi en het Wintertoernooi. Ook aan deze toernooien probeer ik altijd mee te doen.Ook organiseren de Stichts Gooise Schaakbond en de Algemene Schaak Vereniging  Nieuwegein elk jaar een schooltoernooi. Hieraan heb ik al twee keer meegedaan, de laatste keer waren we eerste geworden en mochten we naar het Utrecht basisschoolkampioenschappen. Dat is dat er ongeveer 20 scholen samenkomen, om  dan een toernooi van 4 tegen 4 te spelen. Als je dat toernooi wint mag je naar  het Utrechts schoolschaaktoernooi. Dat is weer 4 tegen 4.  
Stan zit derde van links in het team, van Montessorischool De Vleugel.