SGS voor scholen 2009

Verslag van Sierd van den Beld / foto’s PieterJan Mellegers

Precies 2 maanden op de dag na de schoolschaakkampioenschappen in Nieuwegein vond het regionale grote broertje plaats in Amersfoort. Nieuwegein had twee plaatsen die werden ingenomen door De Vleugel en de Koningin Juliana. De Vleugel speelde in Poule B en de Koningin Juliana speelde in Poule D.

In de eerste ronde wist Patrick al te winnen voordat ik zelf binnen was, op bord 2 van de Koningin Juliana, en ik kwam toch echt om 11:05 binnen. (De eerste partijen begonnen om 11:00). Het schijnt een variantje op het welbekende herdersmat te zijn geweest. Helaas zou dit de enige winstpartij voor de Koningin Juliana worden, want zowel Igor op bord 3 én Anil op bord 4 verloren. Igor stond lang gelijk, maar een van zijn torens ging van het bord af, en een paar zetten later was het mat. Anil stond eigenlijk veel te veel materiaal achter, probeerde het nog wel, maar het mocht niet voldoende zijn. Hawkie, heb ik mij laten vertellen, nam een remiseaanbod aan in gewonnen stelling (hij stond 3 pionnen voor volgens de omstanders), en daarmee was de einduitslag 1.5 – 2.5 tegen de Johannes Bogerman uit Houten.

Ik had dat laatste gemist omdat ik al naar boven was gelopen om bij De Vleugel te kijken. Buiten het lokaal kwam ik Stan, de bord-1 speler van De Vleugel tegen, die al had gewonnen met een paardvork in de opening en een pionvorkje later. Vera op bord 2 had ook een kwaliteit of twee voorsprong en offerde rustig haar loper voor de laatste pion van de tegenstander. Helaas ging het bij Wiel op bord 4 minder goed. Hij probeerde het goed, maar twee torens achter is iets te veel. Gijs stond ten slotte ook achter, een kwaliteit voor een pion, maar hij kwam nog goed terug. Helaas was het eindspel van toren tegen toren + pion verloren. 2 – 2 tegen de Heilige Familie uit Houten, en zo won Houten deze mini-massakamp met 4.5 – 3.5.

In de tweede ronde was de Koningin Juliana vrij, omdat zij in een poule van 7 teams zaten. Een gratis 4-0 overwinning dus.

Vleugel-USV

De Vleugel moest tegen USV uit Utrecht, en dat was niet echt een leuke indeling. Stan werd op bord 1 weggedrukt door Tycho Dijkhuis nadat hij in de opening al vroeg een kwaliteit verloor. Vera had eigenlijk hetzelfde tegen Sven Dijkhuis, hoewel het op dat bord iets sneller afgelopen was. Gijs had op bord 3 ook al minder materiaal en ging na een combinatie van zijn tegenstander mat achter de paaltjes.

Houdt het dan ooit op? Jawel, want Wiel had op bord 4 een kwaliteit of twee gewonnen en promoveerde zijn pion ook nog maar even tot dame. Hij ontweek vervolgens het gevaar van pat en scoorde nog even een punt voor De Vleugel. 1-3.

In ronde 3 stond ik eerst bij De Vleugel, en daar ging Stan als een dolle olifant in een porseleinwinkel door de stelling heen. Hij miste twee zetten na elkaar mat-in-1, gaf vervolgens foutief mat, waarna hij een dame achter kwam. Wonderbaarlijk genoeg wist hij die dame terug te veroveren en toen hij een paard van de tegenstander insloot was die partij gespeeld.

Gijs was het slachtoffer van een tegenstander met ongeveer dezelfde tactiek als Stan, alleen dan zonder het dame-weggeven. Daar werd al snel een 0 genoteerd. Niet lang daarna wonnen Stan en Wiel. Wiel had een pion naar de overkant weten te brengen, en dan weet je wel hoe laat het is. 2-1 voor De Vleugel, en Vera nog bezig.

Vera stond alleen al een tijdje een kwaliteit en een pion of twee achter. Ze wist het echter wel te keepen en toen er nog twee koningen op het bord stonden werd er tot remise besloten. 2.5-1.5 tegen de Emmaschool 2 uit Bussum-Naarden.

Diezelfde uitslag had de Koningin Juliana. Hawkie kwam een kwaliteit voor, ruilde rustig alles af en de tegenstander kwam te laat om de doorgebroken pion van het bord af te meppen. Dit ging iets beter dan bij Patrick, die een pion voorstond, maar volgens mij gewoon een paard had kunnen slaan in plaats van de pion ernaast. Het werd daar remise omdat je met Koning + Paard geen mat kan geven.

Igor had verloren, en ik heb geen idee hoe, maar Lizzy, die afwisselde met Anil op bord 4, wist materiaal te winnen en ze maakte het koelbloedig af voor een eerste echte overwinning voor de Koningin Juliana zo net voor de pauze.

De Koningin Juliana had 4 punten en 8 bordpunten, maar de helft daarvan was een gratis overwinning, dus er kon nog niet veel van worden gezegd. De Vleugel stond na 3 rondes op 3 punten en 5.5 bordpunt, waarmee ze 5e waren, meen ik. Het betekende niet veel, want ook de 2 plaatsen boven ze hadden 3 matchpunten, alleen net even iets meer bordpunten.

Nadat iedereen had gegeten, gedronken en, in sommige gevallen, gevoetbald, begon de 4e ronde. De Koningin Juliana moest tegen het tot-dan-toe ongeslagen Zwaluwnest, die ook de vrije ronde nog niet hadden gehad. Het werd ook een 0-4 verlies uiteindelijk. Ik heb niets staan bij Hawkie. Patrick leek in het begin veel druk te hebben, maar de tegenstander wist er met een paar goede zetten onderuit te komen en dat leverde hem een punt op. Igor kwam in een partij waar twee torens op a1 en h8 er af gingen door paarden uiteindelijk aan de verkeerde kant van de score uit en Anil verloor zijn dame door de ‘aanraken-is-zetten’ regel.

De Vleugel hield de Nieuwegeinse eer in deze ronde hoog door met 4-0 te winnen. Stan, Gijs en Wiel waren binnen een minuut van elkaar klaar, nog voordat ik er zelf al was. Stan snoepte een pion, en nog een pion, en nog een pion, toen een loper en toen was het over. Gijs pende alles dat los en vast zat en haalde er ook nog voordeel uit en Wiel won gewoon. Veel meer kan ik daar niet over zeggen omdat ik niets heb staan in mijn kladblok. Vera was als laatste bezig, maar daar tekende de winst zich ook al snel af toen ze een dame pende met een kwaliteit voorsprong. De Bieshaar droop met 4-0 af en De Vleugel sprong omhoog op de ranglijst, waar USV fier bovenaan stond met 8 punten en 14 bordpunten.

In ronde 5 stond ik weer eerst bij De Vleugel, die tegen de Regenboog uit Amerongen moest. Stan ging door met waar hij mee bezig was en won gezellig een kwaliteit en daarna was een dubbele aanval van loper op beide torens genoeg om het resultaat alvast stiekem op te schrijven. Eigenlijk dacht ik hetzelfde bij Gijs toen ik wegging, maar hij bleek verloren te hebben. Vera won wel nadat ze een toren meesnoepte en Wiel, tja, die had even een dipje en dat uitte zich in de vorm van een dame in zijn stelling. 2-2, kan gebeuren, maar het was niet erg leuk voor de spelers zelf.

De Koningin Juliana moest tegen de/het Bernardus. Hawkie nam deze keer geen remiseaanbod-met-3-pionnen-voor aan en won nadat ook ander materiaal van zijn tegenstander het doosje in ging. Patrick had licht voordeel en haalde er mat uit. Igor wist een voordeeltje niet uit te buiten en toen zijn tegenstander eerst promoveerde was dat over. Lizzy stelde uiteindelijk de overwinning veilig nadat ze aan een mat ontsnapte door weg te lopen. Ze stond toen al veel materiaal voor, en dat was genoeg voor een 3 – 1 overwinning in totaal.

De 6e ronde was eigenlijk al een soort mini-finale. Het zag er voor de Koningin Juliana echter niet goed uit. Hawkie wist al snel een combinatie uit te voren, waardoor hij materiaal won en later mat zette. Patrick zat aan de andere kant van het geheel toen hij veel materiaal achter kwam en verloor. Igor verloor zijn dame, vocht knap terug, maar gaf uiteindelijk pat en Anil had een kwaliteit of twee achterstand en kon helaas niet terugvechten. 1.5 – 2.5 verlies tegen Het Kompas 2 uit Maarssen.

De Vleugel deed het beter. Stan noteerde helaas wel zijn tweede verliespartij van de dag door in een gelijke stelling een iets te onveilige koning te hebben. Vera heeft dan al een kwaliteit voorsprong gepakt in het eindspel, en ze trekt de stand gelijk. Gijs wint en lijkt op gang te komen na een trage start van 0 uit 3 – De volgende 3 partijen waren 2 uit 3. Wiel offerde rustig een toren om de overgebleven pion van de tegenstander weg te halen en won op het einde. 3-1 voor de Vleugel.

De stand voor ronde 7 was zo dat de Koningin Juliana een hele kleine kans had om door te gaan – Ze moesten winnen met groot verschil en moesten dan hopen dat een ander team niet genoeg bordpunten haalde om nog 4e te kunnen worden. Hiermee zouden ze dan geplaatst zijn voor de finaleronde op 21 maart. De Vleugel had aan 1.5 bordpunt voldoende om zich te plaatsen.

De Koningin Juliana kwam nog wel op voorsprong door Patrick, maar het deed er al niet meer toe omdat het andere team al had gewonnen, waardoor de 4e plaats niet meer te halen was. Uiteindelijk verloren ze deze laatste ronde ook nog, maar ik heb zelf veel meer op De Vleugel gelet in de 7e ronde.

Het duurde daar even, maar toen Stan eenmaal won na zijn agressieve tegenstander een kwaliteit afhandig te maken en de dames te ruilen, volgde Wiel al snel. Hij hield huis met zijn paarden en zette uiteindelijk met Dame + Paard mat, waarmee er twee bordpunten binnen waren, en dus plaatsing voor de finaleronde. Gijs vocht terug na een kwaliteit achterstand en Vera ging omgekeerd door haar kwaliteit voorsprong om te zetten in verlies, helaas. De 3-1 overwinning was wel voldoende voor een 2e plaats in de poule, achter de USV, die met 14 punten en 24 bordpunten (van de 28 mogelijk!) oppermachtig was.

De Vleugel mag op 21 maart dus weer terug naar Amersfoort, en ik zal er zelf ook weer zijn om ze aan te moedigen. Succes!

Persoonlijke scores De Vleugel

 Ronde 1 2 3 4 5 6 7 Totaal
Stan 1 0 1 1 1 0 1 5
Vera 1 0 0.5 1 1 1 0 4.5
Gijs 0 0 0 1 0 1 1 3
Wiel 0 1 1 1 0 1 1 5

Persoonlijke scores Koningin Juliana (niet compleet!)

 Ronde 1 2 3 4 5 6 7 Totaal
Hawkie 0.5 X 1 0 1 1 ? 3.5?
Patrick 1 X 0.5 0 1 0 1 3.5
Igor 0 X 0 0 0 0.5 ? 0.5?
Anil 0 X X 0 X 0 X 0
Lizzy X X 1 X 1 X ? 2?

De Julianaschool ging voor de tweede week naar Amersfoort voor de finale van de provinciale kampioenschappen. Hieronder een schema van de resultaten.

Rnd Naam uitslag Score (MP/BP) WP SB Uitslag in cijfers
1 Maria Montessori, Huizen verloren 0 (0.0) 0 0.0 0 (1)
2 Fontein, Barneveld gewonnen 2 (1.0) 2 0.0 2 (3)
3 Dalton Rijnsweerd, Utrecht verloren 0 (4.0) 2 0.0 0 (1)
4 Montini, Baarn gelijk 1 (5.0) 8 0.0 1 (2)
5 OBS Voordorp, Utrecht gewonnen 2 (7.0) 15 3.5 2 (2½)
6 Vogelnest, Nieuwegein gelijk 1 (9.5) 21 7.0 1 (2)
7 Kon. Juliana, Barneveld gewonnen 2 (11.5) 32 13.0 2 (2½)
Totaal 8 (14.0) 44 21.5 8 (14.0)

Uitleg:
MP: matchpunten*
BP: bordpunten*
WP: weerstandspunten*
SB: Sonnenburg-Berger*

Een geladen ontmoeting: tegen het Vogelnest, de kampioen van Nieuwegein. Deze keer werd het 2-2

Marc (bord 4 ) is net weggelopen, nadat hij gewonnen heeft

Jelmer was topscorer met 5,5 uit 7!

Er werd niet alleen geschaakt! De jongens van het Cals College (vroeger Julianaschool) en de Julianaschool (volgend jaar Cals College??) vonden elkaar op het schoolplein. Linksachter Gavin en Maarten (allebei ooit eerste-bordspeler van de Julanaschool); op de voorgrond Peter (Cals College), naast hem Amit (Julianaschool) en rechts bij het doel Marc (Julianaschool).

Eindstand:

Nr Naam Score WP SB TPR
1 Koekoek 1, Utrecht 11 (19.0) 53 38.5 0
2 Emma 3, Bussum 10 (18.0) 55 39.5 0
3 Emma 2, Bussum 9 (19.5) 58 33.5 0
4 Hoeksteen, Giessenburg 9 (18.0) 51 26.5 0
5 Dalton Rijnsweerd, Utrecht 9 (16.5) 57 34.5 0
6 Emma 1, Bussum 9 (14.0) 59 35.0 0
7 Maria Montessori, Huizen 8 (16.5) 50 23.0 0
8 Heilige Familie 1, Houten 8 (14.0) 51 28.0 0
9 Kon. Juliana, Nieuwegein 8 (14.0) 44 21.5 0
10 Vogelnest, Nieuwegein 7 (13.5) 56 27.0 0
11 Kon. Juliana, Barneveld 6 (13.5) 37 10.0 0
12 Van der Wal, Maarssen 6 (13.0) 52 19.5 0
13 Bogerman, Houten 6 (12.0) 47 13.5 0
14 Kath. Montessori, Bussum 6 (10.5) 40 10.5 0
15 Fontein, Barneveld 5 (12.5) 43 7.0 0
16 OBS Voordorp, Utrecht 5 (11.5) 43 9.0 0
17 Montini, Baarn 4 (12.5) 43 7.5 0
18 Koekoek 2, Utrecht 0 (3.5) 43 0.0 0
In de aula schaakten de vaders enthousiast mee

Jan van Ommen heeft Marc gecontracteerd die niet onverdienstelijk heeft gepresteerd. Jelmer op bord 1 speelde uiteindelijk 0,1,1,1/2/1/2,/1/2, Amit (bord 2) kwam moeilijk op gang, maar speelde 0,0, 1, 1, 1/2, 1 dus dat ging ook goed.

Bas stond z’n mannetje, maar had pech in de een na laatste wedstrijd en Marc won 2 wedstrijden en had was ruzie met  zijn tegenstander, maar toch hij haalde 2 punten.

Julianaschool  tweede in de schoolkampioenschappen

De koningin Julianaschool is er niet in geslaagd voor de derde keer kampioen van Nieuwegein te worden. Een verrassende nederlaag tegen het Vogelnest zorgde ervoor, dat we met de  tweede plaats genoegen moesten nemen. Juliana 1 gaat wel naar de provinciale kampioenschappen in Amersfoort op 10 maart (en mogelijk 17 maart) 2008. 

Toch zijn de prestaties van de afgelopen vijf jaar indrukwekkend: eerste, vijfde, derde, eerste en nu tweede. Alleen de Veldrakker komt in de buurt van deze prestatie. Montessorischool De Vleugel heeft door de jaren heen ook mooie resultaten, want deze school wist als enige school drie keer de wisselbeker te winnen.

Schoolschaken Nieuwegein 2006

29-11-2006
De eerste ronde moesten team1 en team 2 tegen elkaar. De uitslag was te voorspellen: 4-0 voor Juliana 1.

Partijen in Ronde 1

 • 1 Kon. Juliana 1 – Kon. Juliana 2 4,0-0,0
 • 2 De Veldrakker 2 – De Veldrakker 1 0,0-4,0
 • 3 W.A. Zandveld 1 – W.A. Zandveld 2 3,5-0,5
 • 4 Het Vogelnest 2 – Het Vogelnest 1 0,5-3,5
 • 5 De Vleugel 1 – De Vleugel 2 3,0-1,0
 • 6 De Schouw 2 – De Schouw 1 1,0-3,0
 • 7 Pr. Christina 1 – Pr. Christina 2 4,0-0,0
 • 8 W.A. Vreeswijk 2 – W.A. Vreeswijk 1 1,0-3,0
 • 9 Lucas 1 – Het Vogelnest 3 3,0-1,0

Partijen in Ronde 2

Voor het eerste team was de tweede ronde een makkie; het tweede team versloeg een veel sterkere tegenstander.

 • 1 Het Vogelnest 3 – Kon. Juliana 1 0,0-4,0
 • 2 De Veldrakker 1 – Lucas 1 3,0-1,0
 • 3 Het Vogelnest 1 – Pr. Christina 1 4,0-0,0
 • 4 W.A. Vreeswijk 1 – W.A. Zandveld 1 2,5-1,5
 • 5 De Schouw 1 – De Vleugel 1 0,0-4,0
 • 6 De Vleugel 2 – Het Vogelnest 2 2,0-2,0
 • 7 W.A. Zandveld 2 – De Schouw 2 2,0-2,0
 • 8 Kon. Juliana 2 – W.A. Vreeswijk 2 3,0-1,0
 • 9 Pr. Christina 2 – De Veldrakker 2 2,5-1,5

Partijen in Ronde 3

De Veldrakker 1 gold als een van de grote concurrenten. Een daverende overwinning op de latere nummer 3 beloofde veel goeds. Juliana 2 ging rustig verder met winnen!

 • 1 Kon. Juliana 1 – De Veldrakker 1 3,5-0,5
 • 2 Pr. Christina 2 – Het Vogelnest 1 0,0-4,0
 • 3 De Vleugel 1 – W.A. Vreeswijk 1 3,0-1,0
 • 4 W.A. Zandveld 1 – Lucas 1 0,5-3,5
 • 5 Pr. Christina 1 – De Schouw 2 4,0-0,0
 • 6 Kon. Juliana 2 – De Schouw 1 3,0-1,0
 • 7 W.A. Zandveld 2 – De Vleugel 2 0,5-3,5
 • 8 Het Vogelnest 2 – Het Vogelnest 3 1,5-2,5
 • 9 W.A. Vreeswijk 2 – De Veldrakker 2 2,5-1,5
Oud-spelers Maarten (twee maal kampioen) en Gavin (een keer derde prijs) kwamen ook kijken, maar ook tegen elkaar spelen.

Partijen in Ronde 4

Ook de Lucas 1 werd met veel geweld opzij gezet. Juliana 2 haalde weer een eervol resultaat. Dat ziet er goed uit voor de toekomst!

 • 1 Lucas 1 – Kon. Juliana 1 0,0-4,0
 • 2 Het Vogelnest 1 – De Vleugel 1 2,5-1,5
 • 3 De Veldrakker 1 – Pr. Christina 1 2,0-2,0
 • 4 W.A. Vreeswijk 1 – Kon. Juliana 2 2,0-2,0
 • 5 De Vleugel 2 – W.A. Vreeswijk 2 4,0-0,0
 • 6 De Schouw 1 – W.A. Zandveld 1 1,5-2,5
 • 7 Het Vogelnest 3 – Pr. Christina 2 3,5-0,5
 • 8 De Schouw 2 – Het Vogelnest 2 0,0-4,0
 • 9 De Veldrakker 2 – W.A. Zandveld 2 2,0-2,0
De beslissende vijfde ronde tegen het Vogelnest

Partijen in Ronde 5

 • 1 Kon. Juliana 1 – Het Vogelnest 1 1,0-3,0
 • 2 De Vleugel 1 – Pr. Christina 1 2,0-2,0
 • 3 W.A. Vreeswijk 1 – De Vleugel 2 2,0-2,0
 • 4 Kon. Juliana 2 – De Veldrakker 1 0,0-4,0
 • 5 W.A. Zandveld 1 – Het Vogelnest 3 0,5-3,5
 • 6 Het Vogelnest 2 – Lucas 1 2,5-1,5
 • 7 W.A. Vreeswijk 2 – De Schouw 1 1,5-2,5
 • 8 W.A. Zandveld 2 – Pr. Christina 2 1,5-2,5
 • 9 De Schouw 2 – De Veldrakker 2 2,0-2,0
Spanning op de gezichten: gaat het nu fout in de vijfde ronde??

Helaas, in de vijfde ronde ging het mis. Het begon zo goed. Jelmer dacht zijn tegenstander Ferenc in enkele zetten mat te hebben. Eerst dacht Ferenc dat ook, maar toen speelde hij door… en won! Speelde zelfoverschatting een rol in deze ronde? Ach, het blijft sport!

Juliana 2 werd deze keer ingemaakt, maar de Veldrakker 2 is dan ook een sterke tegenstander!

Jelmer krijgt zijn medaille

Partijen in Ronde 6

 • 1 Het Vogelnest 1 – De Veldrakker 1 2,0-2,0
 • 2 De Vleugel 1 – Kon. Juliana 1 1,0-3,0
 • 3 Pr. Christina 1 – De Vleugel 2 2,0-2,0
 • 4 Het Vogelnest 3 – W.A. Vreeswijk 1 1,0-3,0
 • 5 Het Vogelnest 2 – Kon. Juliana 2 3,0-1,0
 • 6 Lucas 1 – De Schouw 1 4,0-0,0
 • 7 De Veldrakker 2 – W.A. Zandveld 1 0,0-4,0
 • 8 Pr. Christina 2 – De Schouw 2 2,5-1,5
 • 9 W.A. Vreeswijk 2 – W.A. Zandveld 2 2,0-2,0
Laatste ronde, de partij tegen De Vleugel 1. Rechts op de achtergrond kijkt een van
de kampioenen van vorig jaar, Bart

Toen Maarten bij de voorbereiding op school een simultaan gaf, zei hij dat Juliana 1 ongetwijfeld sterker was dan De Vleugel 1. Hij had gelijk!

Nog een foto van de wedstrijd tegen De Vleugel 1
Wachten op de prijsuitreiking: Thijs, Bas vM, Cody, Jelmer, Ivor en Amir

Eindstand

Rangschikking na Ronde 6

Pos Naam Matchp Bordpntn WS SB

 • 1 Het Vogelnest 1 11,0 19,0-5,0 22,5 20,5
 • 2 Kon. Juliana 1 10,0 19,5-4,5 21,5 16,0
 • 3 De Veldrakker 1 8,0 15,5-8,5 20,5 11,0
 • 4 W.A. Vreeswijk 1 8,0 13,5-10,5 17,0 10,5
 • 5 De Vleugel 1 7,0 14,5-9,5 23,5 11,3
 • 6 De Vleugel 2 7,0 14,5-9,5 17,5 8,5
 • 7 Pr. Christina 1 7,0 14,0-10,0 20,5 9,5
 • 8 Het Vogelnest 2 7,0 13,5-10,5 18,5 8,3
 • 9 Lucas 1 6,0 13,0-11,0 20,5 8,0
 • 10 W.A. Zandveld 1 6,0 12,5-11,5 14,5 4,5
 • 11 Het Vogelnest 3 6,0 11,5-12,5 21,5 9,5
 • 12 Pr. Christina 2 6,0 8,0-16,0 15,5 3,5
 • 13 Kon. Juliana 2 5,0 9,0-15,0 20,0 5,5
 • 14 De Schouw 1 4,0 8,0-16,0 14,5 2,5
 • 15 W.A. Zandveld 2 3,0 8,5-15,5 13,0 1,8
 • 16 W.A. Vreeswijk 2 3,0 8,0-16,0 14,5 1,8
 • 17 De Veldrakker 2 2,0 7,0-17,0 14,0 1,3
 • 18 De Schouw 2 2,0 6,5-17,5 14,5 1,3
De afloop: tweede prijs!

Laatste voorbereidingen voor het toernooi

Op vrijdag 24 november hebben we bekeken wat het Zwitserse systeem inhoudt, en geoefend met de klok. Bas Boos kreeg , samen met Mark, nog een snelcursus ´trap niet in de herdersmatval´ en ten slotte was er een simultaan van iemand die al twee keer kampioen is geweest met de Julianaschool, Maarten Mellegers. Later kwam nog een andere oud-speler, Michael van Zanten, meedoen. We zijn er klaar voor!

Maarten begon in zijn eentje aan de simultaan…
Amit won zijn partij als een van de weinigen. ´Kijk Cody, dat moet je zó doen!´
Maarten kreeg steeds meer tegenstanders…
Michael moest er eerst even in komen tegen Bas Boos…
Maarten en Michael samen bezig. Zij zitten op de enige school in de regio waar ook schaaklessen gegeven worden, het Cals College in IJsselstein…
Amit kan wel lachen: hij heeft gewonnen!
Bas van Midde was de andere winnaar. Net zijn  tweeën een simultaan spelen is nog moeilijker dan alleen: die ander kan jouw opzet helemaal in de war sturen!
Klaar voor de strijd, team1!
 Nog en beeld van het begin van de simultaan…

Selectiewedstrijden Julianaschool

Voor het schoolschaakkampioenschap op 29 november hebben we selectiewedstrijden gehouden. De meeste spelers speelden vier of vijf wedstrijden. Bas kwam helaas niet verder dan twee, zodat zijn prestatie niet goed te vergelijken is met die van de anderen.

Opvallend was ook de prestatie van Hawkie. Hij haalde 2 uit 5 en dan was er nog een wedstrijd die hij in onduidelijke omstandigheden verloor. Hij komt echter nog ervaring te kort voor een toernooi. Als we een derde team kunnen inzetten mag hij als een van de wisselspelers meedoen.

We gaan uit van twee teams. Het eerste team bestaat uit louter oudgedienden. Cody, Jelmer en Amit deden vorig jaar al mee aan de provinciale kampioenschappen. Bas speelde al eens mee in de Nieuwegeinse kampioenschappen. 

Bas won een beslissingswedstrijd van Ronaldo.  Logisch dat Ronaldo dus op het eerste bord van team 2 komt. Verder spelen in team 2: Bas (bord 2), Patrick (bord 4) en Marc (bord 3). Patrick heeft iets beter gepresteerd, maar gezien de leeftijd van beide spelers zet ik Marc toch liever op 3.