Andere websites van PieterJan Mellegers ÉĘ

Vragen

Home Links Lesmateriaal Het nut van schaakles Scholen Toernooien Schaakschool

bullet Kunst

 

bullet Architectuur

bullet Art Nouveau

bullet Levend-barende vissen

 

bullet Poëzie

 

bullet De School-meester
   

Vragen van bezoekers van deze site

  Beste Schaakmeester,
Ik ben nu 13 jaar bekend met het O zo mooie spel schaken. Ik heb 3 jaar op een schaakclub gezeten, maar alleen wedstrijden geschaakt bij de NOSBO. Ik ben toen een aantal jaar inactief geweest, maar ben sinds kort weer bij een club gegaan in de omgeving Tilburg. Ik merk wel dat ik een tijdje geen training heb gehad, maar de tegenstand vind ik des te leuker.
Ik zou mij graag willen specialiseren in het Koningsgambiet, maar kan op internet geen lesmateriaal vinden.

Daarom mijn vraag of u mij de weg kan wijzen, waar ik eventueel lesmateriaal kan vinden. Ik hoop snel van u te horen, zodat ik mijn kennis kan versterken.
Met vriendelijke groet,
Patrick Langes

 karakteristieke stand in Koningsgambiet

 

Beste Patrick,

Er staat een goede inleiding over het koningsgambiet in het boekje Moed en originaliteit op het schaakbord, ik meen van Siep Postma. Ik zoek nog even verder, want ik kan het boekje niet vinden. Verder kun je, als je aan zelfstudie wilt doen, de stappenboekjes Lekker schaken doorwerken. Die zijn bedoeld voor mensen die geen trainer hebben. Op het internet kun je informatie over openingen vinden op de site die achter het icoontje hiernaast zit. Je moet even doorzetten om de juiste info te vinden. . Gebruik liever de link naar openingen met K dan de rechtstreekse knop naar King's Gambit.

Met vriendelijke groet,
PieterJan Mellegers

 

Hallo,

Ik ben Jeroen en kwam toevallig via Google op uw site terecht omdat ik op zoek was naar informatie over de 6 stappen methode van de KNSB. Ik ben een beginnende schaker, die veel op internet speelt. Op fics heb ik zo een rating van 1500 dus dat zou volgens een formule iets van 1300-1400 bij de KNSB zijn. Ik wil me na de zomer bij een schaakclub aanmelden. Nu vroeg ik me af hoe goed die stappen methode op cd-rom is en of die cd-rom wel draait op mijn computer. Ik had namelijk de stappen 1-2 al wel eens op floppy gekocht maar die draaiden niet in Windows 98se. Weet u of die cd van tasc wel in Windows 98se of Windows xp draait en of het sowieso de moeite waard is het te kopen?

 

Beste Jeroen,

Ik weet niet in welke buurt je woont, maar in veel plaatsen is er ook een zomercompetitie, waar je tegen weinig of geen kosten vrijblijvend mee kunt schaken, dus zonder dat je lid van een vereniging hoeft te zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval in Utrecht en Nieuwegein.

De stappenmethode op cd is heel handig, vooral de tweede editie. De boeken worden steeds bijgewerkt, d.w.z.  en verbeterd en uitgebreid. 

Het programma is een DOS-programma, maar het werkt uitstekend onder Windows 98 en Windows XP. Behalve de cd en de werkboeken bestaat er ook nog een serie Lekker schaken (stap 1 t.e.m. 5), maar die wordt uit de handel genomen. Voor zelfstudie is dat de beste keus, met de cd als ondersteuning.

Veel succes met het schaken, en vooral veel plezier!

 
Weet u als de de stappen methode uit de handel wordt genomen, of de KNSB daar geen vervangende methode voor maken? In totaal gaat het mij er nu niet zoveel om een geheel lessysteem door te nemen. Ik merk zelf dat ik 70% van mijn spellen verlies op tactische fouten. Ik had gelezen op www.chessville.com dat het beste is om dat te vermijden is het nauwkeurig narekenen van posities, maar ook van het oplossen van tactische puzzels. Ik ben daarom op zoek naar een boek of cd-rom waar enorme hoeveelheden van dubbele aanvallen, penningen enz in staan, omdat volgens sommige mensen je hierdoor patronen veel sneller ontdekt. Ik dacht dat de stappen-methode-cdrom van tasc dit ongeveer in hield, maar misschien zijn er andere cd-roms of boeken te verkrijgen die hetzelfde maar dan moderner/beter bieden. Zo kwam ik bijvoorbeeld op CT-ART 3.0 - http://www.chesscentral.com/software/ct-arts-chess-tactics.htm uit. Maar wellicht kent u andere methodes of boeken, die makkelijker te verkrijgen zijn. Het is heel makkelijk een schaakboek te kopen, maar het is heel moeilijk een nuttig schaakboek voor mijn niveau te kopen, zo heb ik gemerkt.
 Bedankt en groetjes,
Jeroen.

 

 

 

De schaakmeester aan het werk!

 

Beste Jeroen,

de stappenmethode is op het ogenblik het beste wat er te krijgen is. Hij wordt ook continu verbeterd. De reden dat oudere versies van de boeken uit de handel gaan is als volgt. Cor van Wijgerden heeft zo’n dertien jaar geleden de cursus opgezet met Rob Brunia. Hij doet het nu al meer dan tien jaar alleen, dus hij wil nu wel eens boeken uitgeven die (terecht) uitsluitend op zijn naam staan. Verder worden de boeken verschrikkelijk veel gekopieerd, waardoor ze de schrijver veel minder opbrengen dan waar hij recht op heeft. Daarom wil hij deze zaken meer in eigen hand houden. Elders op de website (Links) staat ook een link naar de site van De Stappenmethode, daar kun je meer informatie vinden. De Stappenmethode op zich gaat natuurlijk niet uit de handel, er komen nieuwe uitgaven van!

Als je een overweldigende hoeveelheid diagrammen wilt hebben, kun je ook het boek van Lázló Polgár aanschaffen. Dat bevat 5333 + 1 diagrammen. Het is met flinke korting te koop, ik denk o.a. bij De Slegte. Het is een baksteen met 1103 grote pagina’s. Maar ik denk dat je nergens de zorgvuldige opbouw van de stappenmethode zult vinden.

 
Beste PieterJan,
Ik heb dat boek al voor een zeer gunstige prijs in Canada gekocht, maar het probleem is dat er bijna uitsluitend mat-in-zoveel problemen instaan. Het probleem is dat je in dat boek specifiek op matcombinaties gaat letten en juist het winnen en verliezen. Dus ik denk dat u gelijk heeft dat de stappen methode me waarschijnlijk beter zal bevallen. 
Ik besef dat ik al eigenlijk te oud ben voor een jeugdschaaksite. Misschien bestaat er een andere methode voor volwassenen? Ik dank u hartelijk in ieder geval. Het is moeilijk om betrouwbare informatie over schaken te achterhalen op het internet.
Groetjes,
Jeroen

Modieus boek van Daniel King (zie Boeken en cd's)

 

Boeken zoals dat van Jules Welling zijn leuk, maar bevatten te weinig oefenmateriaal om doeltreffende training mogelijk te maken

In 2005 is de KNSB begonnen cursussen voor voor volwassenen. Kijk eens op de site van de KNSB of er bij jou in de buurt een cursus is, of informeer bij een club in je woonplaats.

Meer vragen over schaken op de volgende pagina: spelregels

 

Boekbesprekingen:         Schaakboeken

 
     

Home Omhoog leren schaken De CD Schaakboeken Superschaak Spelregels Schaakspelletjes Schaaksets Vragen Spelenderwijs Boeken en cd