schaaktoernooi in Wijk aan Zee

Home Omhoog Links Lesmateriaal Het nut van schaakles Scholen Schaakschool

Tatasteeltoernooi

Dag drie: eerste overwinning Timman

Carlsen neemt de leiding in groep A, Erwin l'Ami tweede in groep B, Etienne Goudriaan tweede in groep C

 

 

Nieuwe tips: de site van Alina l´Ami! en Chessvibes: alle uitslagen en standen op een rijtje, + de partijen om na te spelen!


Alina l'Ami: Foto's en commentaren van achter de schermen!

Tata Steel 2012 | Grandmaster Group A | Pairings

Round 1 14.01.12 13.30 CET   Round 2 15.01.12 13.30 CET
Navara ˝-˝ Topalov   Topalov ˝-˝ Van Wely
Gelfand 0-1 Giri   Gashimov ˝-˝ Kamsky
Radjabov ˝-˝ Caruana   Ivanchuk ˝-˝ Carlsen
Karjakin 0-1 Aronian   Aronian 1-0 Nakamura
Nakamura ˝-˝ Ivanchuk   Caruana 1-0 Karjakin
Carlsen 1-0 Gashimov   Giri ˝-˝ Radjabov
Kamsky ˝-˝ Van Wely   Navara ˝-˝ Gelfand
Round 3 16.01.12 13.30 CET   Round 4 17.01.12 13.30 CET
Gelfand ˝-˝ Topalov   Topalov - Gashimov
Radjabov 1-0 Navara   Ivanchuk - Van Wely
Karjakin 1-0 Giri   Aronian - Kamsky
Nakamura ˝-˝ Caruana   Caruana - Carlsen
Carlsen 1-0 Aronian   Giri - Nakamura
Kamsky ˝-˝ Ivanchuk   Navara - Karjakin
Van Wely ˝-˝ Gashimov   Gelfand - Radjabov

(overgenomen van Chessvibes)

 


Dag twee: consolideren en recupereren

Op de tweede dag hebben de meeste winnaars hun score veilig gesteld met een remise. In het geval van Giri was dat al helemaal geen wonder: zijn tegenstander verliest gewoon zeer zelden (drie keer in het hele afgelopen jaar), dus daar moet je je niet op stukbijten.

In de B-groep stond een onderlinge partij op het programma namelijk die tussen Tiviakov en Timman. Er waren zes eerdere ontmoetingen, waarin Timman er slechts twee remise wist te maken, de andere verloor hij. Wel won hij ooit in Moskou een blitzpartij, maar de onderlinge score was op voorhand geen goed voorteken. Hoewel de Caro-Kann redelijk bevredigend voor Timman leek te verlopen, kwam hij toch allengs in de problemen. Die groeiden hem helemaal boven het hoofd toen hij een torenruil verzuimde, waarna hij een pion moest inboeten. Een tweede fout was genoeg voor een nul. Daarmee herstelt Tiviakov zich van de nul in de eerste ronde.

In de C-groep ook veel remises. De kortste was die tussen Anne Haast en Etienne Goudriaan, maar duurde toch al 43 zetten. Lars Ootes moest meer moeite doen tegen Adhiban, maar het lukte hem om een verloren stelling te houden op zet 61. Gezegd moet worden dat Anne Haast en de tegenstander van Lars Ootes op een bepaald moment een opgelegde kans op de overwinning lieten liggen. Welke waren die twee momenten? (vragen voor de leonardoklassen van Schaakmeester_P!).
Lisa Schut had wat probleempjes, maar echt in gevaar leek zijn niet te zijn geweest, al voelde haar tegenstander Danielian haar 75 zetten aan de tand. Daan Brandenburg moest helemaal diep gaan. Tegenstander Tikkanen had een stuk tegen twee pionnen en dat werd uiteindelijk een enorme wedloop die eindigde met twee kale koningen. Een fascinerende partij die op zet 93 in remise eindigde. Alleen Pieter Hopman ging ten onder tegen de sterke Turov. Die speelde een voorbeeldige partij met het Wolgagambiet.

 

 


Dag een: mooie overwinning van Anish Giri

 
Anish Giri (Foto Jos Sutmuller)


Het startsein is gegeven. De grootmeestergroepen van het Tata Steeltoernooi zijn allemaal van start gegaan. En in de A-groep meteen met een geweldige surprise. Onze nationale kampioen, Anish Giri klopte vandaag wereldkampioenskandidaat Boris Gelfand. Met zwart nog wel, hetgeen op dit niveau helemaal opmerkelijk is. Giri won heel vlotjes een pion, maar Gelfand kreeg daar compensatie voor vanwege het bezit van het loperpaar. Maar omdat de witte structuur ook niet al te fraai was en Giri met een voortreffelijke paardmanoeuvre het witte loperpaar onschadelijk wist te maken, leek de winst binnen handbereik. Hij moest nog wel enige techniek tonen, maar dat ging hem ogenschijnlijk ook heel gemakkelijk af. 

 

Loek van Wely begon ook niet onverdienstelijk aan het toernooi dat het einde van zijn Sabbatical betekende. Hij hield met zwart Gata Kamsky vrij eenvoudig in bedwang, hoewel hij onderweg wel ergens een pionnetje moest inboeten. De ongelijke lopers verzekerden hem toch een halfje.

[Herman Grooten op Schaaksite]
 

 

In de B-groep troffen twee landgenoten tegen elkaar, namelijk Erwin l’Ami en Sergey Tiviakov. Laatstgenoemde werd in zijn ‘huisvariant’ al snel verrast door een venijnig zetje, hetgeen hem op kwaliteitsverlies kwam te staan. Hoewel de zwartspeler er nog een pion voor terugkreeg, kon hij niet voorkomen dat hij een verloren eindspel werd gemanoeuvreerd. L’Ami liet zien over een uitstekende techniek te beschikken, want hij wist inderdaad de vis op het droge te krijgen.
Minder goed verging het Sipke Ernst die in een koningsaanval onder de voet gelopen werd door Lahno. Reinderman en Timman deden het wat beter door hoger geplaatste opponenten op een half puntje te houden.

[Herman Grooten op Schaaksite]

 

Ook in de C-groep waren er ontmoetingen tussen landgenoten. Zo versloeg Etienne Goudriaan zijn tegenstander Lisa Schut in een knappe partij, waarbij wel gezegd moest worden dat laatstgenoemde zichzelf op een gegeven moment de das omdeed. Lars Ootes hield met zwart Daan Brandenburg keurig in bedwang en dat leverde hem een halfje op. Voor de andere Nederlanders was het kommer en kwel. Pieter Hopman ging onderuit tegen Sadler en Anne Haast bleek weinig in de melk te brokkelen te hebben tegen Adhiban. Morgen beter, zullen we maar zeggen!

[Herman Grooten op Schaaksite]

  partijen ook op de schaaksite: http://schaaksite.nl/page.php?id=3821
   
   
   

 

 

Het deelnemersveld van het 74e Tata Steel Chess Tournament wordt het sterkste uit zijn - lange en rijke - historie. Er doen liefst tien schakers uit de top-15 van de wereld mee. Met een gemiddelde rating van 2752 overtreft het Tata Steel Chess Tournament qua bezetting de jubileumeditie in 2008, toen de gemiddelde rating 2740 was. Het is tevens de eerste keer in de geschiedenis dat een toernooi met 14 deelnemers zo’n sterke bezetting heeft. Er is één debutant in de A-groep, Vugar Gashimov uit Azerbeidzjan, de huidige nummer-10 van de wereld. TIP: er komen vast weer interviews op ChessTube


Magnus Carlsen

Interessante namen zijn verder die van Veselin Topalov (die na zijn verloren WK-tweekamp tegen wereldkampioen Anand in 2010 nog maar weinig in actie is gekomen) en Boris Gelfand, de uitdager van Anand in de volgende WK-tweekamp. Ook de laatste Tata Steel Chess-winnaar, Hikaru Nakamura uit Amerika, is van de partij. De Nederlandse inbreng in de A-groep van het toernooi is van het 17-jarige toptalent Anish Giri en de van zijn sabbatical terugkerende Loek van Wely.

Erwin l'Ami

In de grootmeestergroep C maken de Nederlandse jeugdspeelsters Lisa Schut (17) en Anne Haast (18) hun debuut. Drie andere vrouwen in deze groep zijn de in Groningen woonachtige Armeense grootmeester Elina Danielian, de Duitse Elisabeth Paehtz en de Indiase Tania Sachdev. Ook tweevoudig nationaal jeugdkampioen Lars Ootes (20) is onder de deelnemers, alsmede Daan Brandenburg, die eerder dit jaar de grootmeestertitel verwierf. Zowel Ootes als Brandenburg kwamen nog niet eerder uit in een van de grootmeestergroepen. Een opmerkelijke naam in de C-groep is die van Matthew Sadler, de in Nederland woonachtige voormalige wereldtopper. De Engelsman, feitelijk een amateurschaker, debuteert in Wijk aan Zee. Hij heeft de smaak kennelijk te pakken, want door twee imponerende toernooizeges in Barcelona en Oslo zal hij op de volgende wereldranglijst stijgen naar een plaats in de top-100.
In de grootmeestergroepen B en C van het Tata Steel Chess Tournament vallen de namen van acht deelnemende vrouwen op. Onder hen de regerend Europees kampioene Viktorija Cmilyte, die in de B-groep uitkomt. De andere twee vrouwelijke deelnemers in deze groep zijn Kateryna Lahno (5e op de wereldranglijst) en de jonge Harika Dronavalli (20) uit India. Regerend Europees kampioen Vladimir Potkin maakt zijn debuut in Wijk aan Zee in deze groep. Het organisatiecomité is verheugd dat oud-winnaar Jan Timman de uitnodiging om mee te spelen in de B-groep, heeft aangenomen. TIP: er zijn altijd besprekingen van de gebeurtenissen, partijen en deelnemers op Schaaksite. Daar zijn ook het hele jaar door partijen van over de hele wereld live te volgen.

Tania Sachdev

 

TIP: Er komen portretten van de deelnemers op de site van Tata Steel. Daar kun je ook de partijen live volgen.

 

Het 74e Tata Steel Chess Tournament vindt plaats van 13 tot en met 29 januari 2012 in sporthal De Moriaan in Wijk aan Zee. De toegang voor het publiek is gratis. Deelnemers aan de amateurgroepen kunnen zich vanaf maandag 31 oktober 2011 inschrijven via de website.

Loek van Wely

'alles over Tata': http://schaaksite.nl/list.php?c=tata2012

 

 

Anish Giri

Utrechtschaak, forum: altijd commentaar op alles, dus ook op Tata!  http://www.utrechtschaak.nl/. Er zijn meestal mensen die rechtsreeks commentaar geven op de zetten.

Bijvoorbeeld: (van onder naar boven lezen!)

@19:55+1956
Ja Jason, niet zo gemakzuchtig. Je mag er wel wat voor doen hoor!
Neem een voorbeeld aan Giri. Die moet ook 6,5 uur klunen op een zaterdag en zondag moet ie al weer!
za 14-01-2012 20:26 Martin Glimmerveen
@Johan, je zou altijd uit kunnen loggen
za 14-01-2012 20:20 Arjan van der Leij
Facebookaccount is niet nodig..
za 14-01-2012 20:19 Johan Hut
Je hoeft trouwens niet naar live te gaan. Als je op de link boven deze draad klikt, zie je rechts ook Facebook staan.
za 14-01-2012 20:18 Johan Hut
Henk, ongelijk krijgen is soms heel leuk :)
 
za 14-01-2012 20:15 Martin Glimmerveen
Vooral met zwart op dit moment?
(Ook in Italie heeft hij vooral met zwart gescoord.)
za 14-01-2012 20:11 Gerard Mulder
Complimenten, mooie scalp!
za 14-01-2012 20:10 Paul-Peter Theulings
Een perfecte start voor Giri, winst met zwart.
Het respect dat hij al heeft bij zijn tegenstanders zal alleen maar groeien.
za 14-01-2012 20:06 Henk van Putten (Groninge
had ik toch gelijk Johan!
za 14-01-2012 20:05 Martin Glimmerveen
1. Carlsen, Aronian, Giri
Mooi rijtje! ;)
za 14-01-2012 20:05 Jason Zondag
Heel knap. Kan ie nu ook niet Gelfands plek innemen tegen Anand?
za 14-01-2012 20:05 Berry Brand
Zo, meneer Giri, die telt!
za 14-01-2012 20:05 Wil Winnen
Na 6,5 uur vlekkeloos spel is het applaus weer oorverdovend; we worden deze tijden flink verwend!
za 14-01-2012 20:04 Berry Brand
Jan, bedankt voor die link (19.55) Blijft leuk om de reacties te horen.
za 14-01-2012 20:04 Johan Hut
Nu denk ik dat Anish onze hulp niet meer nodig heeft :)
za 14-01-2012 20:04 Martin Glimmerveen
Hij is binnen!
za 14-01-2012 20:04 Jan Teuben
Keurig!
za 14-01-2012 20:03 Arie de Ru
hehe
za 14-01-2012 20:01 Jason Zondag
Wat, waar?
za 14-01-2012 20:00 Arno
+1.00
za 14-01-2012 20:00 Wil Winnen
Geen live camera's?
za 14-01-2012 19:59 Wil Winnen
Zo'n beetje alles wint.
za 14-01-2012 19:59 Martin Glimmerveen
Lijkt me dat dit op meerdere manieren gaat winnen. Tbc4 ziet er ook wel goed uit.
za 14-01-2012 19:58 Johan Hut
Nog beter dan Tg3:
67...Tg5
68.Tc1 Tbg4! (deze laatste waar ik eerder Tg3 wilde spelen)
za 14-01-2012 19:56 Jason Zondag
Zondag met een hoofdletter was duidelijker geweest.
za 14-01-2012 19:55 Menir de Bir
67...Tg5 ziet er idd winnend uit.

 

 

   
   
   
   
   

 

 

   
   

Hier volgt een overzichtn The Seven Deadly Chess Sins van Jonathan Rowson


Chess for Zebras
Thinking differently a

   
   
   
   
   
   
   


.
 
Home Omhoog Schoolschaken SGS-Toernooien Diverse toernooien Tatasteeltoernooi KNSB-Toernooien Toernooiagenda Galecoptoernooi Eigen toernooien