Home Omhoog Sites van PJM

Schoolschaken 2009

Instructie van teamleider Jos bij het toernooi in de Haskoning, 30 mei 2009. De schaakmeester - zelf teamleider van de utrechtse USV - luistert mee. Het verslag van de USV staat op de betreffende pagina.

De Vleugel: de Vleugel werd eerst kampioen van Nieuwegein, vervolgens vijfde in de provinciale kampioenschappen. Het was de eerste Nieuwegeinse basisschool die zich daar ooit voor plaatste!


Het kampioenschap schoolschaken werd in Nieuwegein in januari verspeeld. Het vond deze keer plaats in De Vleugel, een van de scholen die zelf al vaak winnaar was. Er waren wat minder aanmeldingen dan andere jaren, waarschijnlijk door het late tijdstip (doorgaans wordt het in november gehouden).

14 januari 2009

Het schoolschaakkampioenschap werd dit jaar niet in november gehouden, maar in januari. daardoor lijkt het misschien, alsof er een jaar is overgeslagen, maar dat is niet zo!

Rechts:

Voorbespreking tijdens de lunch met het team van De Vleugel, bij Willemien (moeder van Stan en Vera) thuis. Helemaal links de teamleider van dit jaar, Jos Wijnen. Hij is de vader van Wiel.

 

 

Onder:

In de sportkrant van De Vleugel stond een verslag door Stan. Dat was de inspiratie om deze pagina toch nog af te maken.

Stan:

Woensdag 14 januari hadden wij, Stan (bord 1), Vera (bord 2), Gijs (bord 3) en Wiel (bord 4) een schaaktoernooi in de Vleugel. Acht teams van de Nieuwegeinse basisscholen deden mee in teams van vier. We hadden zeven rondes, tegen alle andere teams. De eerste ronde moesten we tegen de Mauritsschool. We wonnen ze alle vier.

Links: uit het verslag van Stan van Boheemen, eerste-bordspeler van De Vleugel. Dit verslag staat verspreid over deze pagina in een afwijkende kleur, met aanvullingen van de Schaakmeester.
Ronde 1      
De Veldrakker 2 - De Veldrakker 1 0-4
Willem Alexander 1 - Willem Alexander 2 4-0
De Schouw - Koningin Juliana 0-4
De Vleugel - Maurits 4-0
Hoe moest dat mat met een dame alleen ook al weer? Dit is uit een wedstrijd op het vierde bord van De Veldrakker, met het wereldrecord aantal schaakjes (van beide zijden!). Overigens is de vlag van zwart al gevallen, dus het wordt toch remise.

Stan:

De tweede ronde moesten we tegen de Koningin Julianaschool, we wisten uit ervaring en verhalen dat het een goede school was. We wonnen deze ronde met drie-een. Een verloren partij op bord één.

Commentaar van PieterJan Mellegers: Op bord 1 en 2 van de Julianaschool spelen twee jongens die ook op de schaakschool zitten (net als Stan en Vera overigens). Hawkie Chang, een heel sterke speler, won op bord 1 van Stan. Bijzonder was de overwinning van Vera op Patrick Nieuwendijk, de speler van bord 2. Ongetwijfeld de eerste keer dat Vera van Patrick won en een bijzondere prestatie!  
Ronde 2      
De Veldrakker 1 - Maurits 1-3
Koningin Juliana - De Vleugel 1-3
Willem Alexander 2 - De Schouw 0-4
De Veldrakker 2 - Willem Alexander 1 3-1
Kinderen van de Willem Alexander met vaantjes
Vera... zwaar onder vuur en zwaar geconcentreerd. Haar overwinning op Patrick Nieuwendijk was een hele prestatie.
Moeder (of juf?) met vaantjes
Wedstrijdleider Colijn... zonder computer!
Leon... bang dat hij het koud krijgt? Leon krijgt schaakles op de Brede School Fokkesteeg.
Stan:

Daarna kwam de derde ronde. Deze ronde wonnen we ook met vier nul. De vijfde ronde wonnen we met drie-een. Met één verloren partij op bord drie.

Stan vergeet een ronde... Ook in ronde 4 won De Vleugel met 4-0. Let eens op de prestaties van De Schouw: onder aanvoering van Tim Schuttevaer wint deze school ook drie keer op een rij met 4-0!

De andere sterke scholen is de Julianaschool  (vooral op bord 1 en 2). 

 

 

Ronde 3      
Willem Alexander 1 - De Veldrakker 1 4-0
De Schouw - De Veldrakker 2 4-0
De Vleugel - Willem Alexander 2 4-0
Maurits - Koningin Juliana 1-3
       
Ronde 4      
De Veldrakker 1 - Koningin Juliana 1-3
Willem Alexander 2 - Maurits ½-3½
De Veldrakker 2 - De Vleugel 0-4
Willem Alexander 1 - De Schouw 0-4
       
Ronde 5      
De Schouw - De Veldrakker 1 4-0
De Vleugel - Willem Alexander 1 3-1
Maurits - De Veldrakker 2 4-0
Koningin Juliana - Willem Alexander 2 4-0
De Schouw: van links naar rechts Tim Schuttevaer, Wessel de Lange, Tim Broekema en .... ? Tim Broekema heeft een werkstuk over schaken gemaakt. Hierin houdt hij o.a. een interview met de Schaakmeester!
Ronde 6      
De Veldrakker 1 - Willem Alexander 2 2-2
De Veldrakker 2 - Koningin Juliana 1-3
Willem Alexander 1 - Maurits 3-1
De Schouw - De Vleugel 2-2
 In ronde 6 liep De Vleugel zijn enige verliespunt op. Oorzaak was een discutabele ingreep van de scheidsrechter... (meer hieronder)
 
Stan:

Daarna in de zesde ronde was er weer een kraker. Dat was ook een leuke en goede school. We speelden daar 2-2. Met twee verloren partijen op bord een en twee. Op bord één was er nog een lange onenigheid over een stand. De dame en koning stonden verkeerd om. Daardoor kwam onze Vleugelspeler in een verloren stand te staan. We wisten niet wat de officiële regels over dit misverstand waren. Uiteindelijk werd besloten, als de partij van belang was bij de einduitslag zou hij worden overgespeeld. Maar toch gelukkig konden bord vier en drie een verloren ronde voorkomen.

Verkeerde opstelling:

als er stukken verkeerd staan moet je opnieuw beginnen. Dat mag zolang er drie zetten of minder gedaan zijn. Daarna (dus vanaf zet vier) moet je de partij gewoon uitspelen zoals de stand is.

Het is onrechtmatig én onrechtvaardig dat de stukken van Stan verplaatst werden en hij daarna door moest spelen. Door het omwisselen van dame en koning kwam zijn koning kwetsbaar te staan. Gelukkig was de partij niet beslissend voor het kampioenschap, al scheelde het niet veel.

Verder was het jammer van de partij, want Tim Schuttevaer van De Schouw (ook leerling van de schaakschool) is altijd een heel interessante tegenstander voor Stan.

Willem Alexander 1
Willem Alexander 1 tegen De Veldrakker 1
De Koningin Julianaschool, al jaren de sterkste concurrent van de Vleugel.
De Julianaschool.... tweede plaats, en naar de provinciale kampioenschappen ('SGS') in Amersfoort!

Links Sierd van den Beld, jeugdleider van de schaakclub ASVN.

De winnaars: van links naar rechts Stan, Wiel, Gijs en Vera
Algemeen organisator Sierd presenteerde met flair; hier komt hij na een faux sortie (valse afgang) weer op langs de andere kant, je zou kunnen zeggen, hij daalt af als een god van de Olympus. Vandaar die stralenkrans..
De Schouw: een ruim verdiende derde plaats!

Stan:

Laatste loodjes

De laatste ronde hoefden we alleen maar te winnen. Dat lukte met een mooie en knappe vier-nul. Bord één had vijf wedstrijden gewonnen uit zeven partijen. Bord twee had er zes gewonnen. Bord drie had er ook zes gewonnen. En bord vier heel knap zeven

Ronde 7      
De Vleugel - De Veldrakker 1 4-0
Maurits - De Schouw 0-4
Koningin Juliana - Willem Alexander 1 4-0
Willem Alexander 2 - De Veldrakker 2 2½-1½

Wiel op bord vier heeft dus ál zijn partijen gewonnen. Goed hoor! Nu gaat het team van De Vleugel op 21 maart naar Amersfoort, naar de provinciale kampioenschappen. Dat wordt spannend!

Afterparty van de Vleugel.... Hoeveel bekers hebben ze nu eigenlijk gewonnen?
   
Het winnende team met de teamleider, Jos Wijnen
 

 

 

 

Verslagen van vorige jaren zijn te vinden via de pagina 'Meer toernooien' (hoewel een pagina 'schooltoernooien' ernstig gemist wordt!)

Home Omhoog Links Lesmateriaal Het nut van schaakles Scholen Toernooien Schaakschool