Schaken als metafoor voor het leven

Home Omhoog Links Lesmateriaal Het nut van schaakles Scholen Toernooien Schaakschool

Metafoor voor het leven

Karel van Delft signaleerde het boek links. Hieronder zijn commentaar!
Schaakmeester_P is een onderdeel van mijn eenmansbedrijf: P.J. Mellegers: Wetenschap en Pedagogie. Ik leef van het geven van cursussen van allerlei soort. Logisch dus dat ik op Cursusweb sta. Toen ik vanochtend eens ging kijken welke cursussen nu het meest de aandacht trekken, kwam ik tot een verrassende ontdekking. Er blijkt namelijk veel belangstelling te zijn voor cursussen over schaken, meer dan voor de computercursussen. Binnen de categorie schaakcursussen is er dan weer een die erg opvalt. De cursus Schaken als metafoor voor het leven trekt verreweg de meeste 'hits'!

 

 

Fernando Moreno, zie ook  www.atrm.org

 Schaken als metafoor voor het leven volgens Moreno

Wat je op het schaakbord doet, kun je ook in je eigen leven doen. Schaken wordt regelmatig als metafoor voor het leven gebruikt. Garry Kasparov publiceerde een boek onder de titel ‘Waarom het leven op schaken lijkt’ en Peter Kurzdorfer schreef ‘The Tao of Chess’. De Amerikaanse schaaktrainer en psycholoog Fernando Moreno ziet ook mogelijkheden om het schaken als metafoor voor het leven te gebruiken. Hij leert jongeren via het schaakspel hun sociaal-emotionele en cognitieve vaardigheden te ontwikkelen. Daardoor krijgen ze zicht en grip op zichzelf en hun leven: Chess for Success.

Moreno is de auteur van het boek ‘Teaching Life Skills Through Chess’. Met als ondertitel: ‘A Guide for Educators and Counselors’. Uitgever is American Literary Press, Inc. (2002).

 

Start gespreksgroep Schaken als metafoor

 Er zijn plannen om een gespreksgroep te starten naar aanleiding van Chess for Zebras van Jonathan Rowson. De vorm van de aanloop is: een gespreksgroep via internet. Er zijn voorlopig geen kosten aan verbonden. Geef je op bij Schaakmeester_P, als je interesse hebt.

 

Veel over Flow: zie hieronder!

 

 

  "... zelfvertrouwen en sterke zenuwen zijn in het schaakspel belangrijker dan grootse ideeën. Dáárom was Lasker groter dan Tarrasch en Capablanca groter dan Nimzowitsch."

   J.H. Donner, De Koning

 

 

Verwante onderwerpen:

Hier volgt een overzicht van een groep cursussen (de groep van P tot en met W). De cursieve namen duiden op computerles.

  Hits Clicks
Plusgroep schaken 248 24
PowerPoint 2007 82 6
Project 2007 127 13
schaken 271 30
Schaken als metafoor voor het leven 737 26
Schaken leren 268 24
Schaken met je klanten 308 17
Schaken voor ouderen 501 31
Schaken voor vrouwen 268 19
Schaken: eindspel 273 24
Schaken: openingen 266 20
Word 2007 29 3

Interessante boeken:

Waarom het leven op schaken lijkt van Garry Kasparov en The Tao of Chess van Peter Kurzdorfer

                             

Over deze boeken volgen nog commentaren. Er staat hieronder wel een artikel over Flow en op een andere pagina staat een beschouwing naar aanleiding van The Seven Deadly Chess Sins van Jonathan Rowson


Recept voor flow

Leef volledig en geniet van alles

Csikszentmihalyis adviezen voor een rijker leven..

 

U zult geen geheime of eenvoudige recepten aantreffen, zegt prof. dr. Mihaly Csikszentmihalyi in het voorwoord van zijn boek 'Flow - psychologie van de optimale ervaring. Toch, ter inspiratie, enkele adviezen uit het interview dat Csikszentmihalyi aan de VPRO gaf. In het kort: leef je leven zo volledig mogelijk en leer te genieten van alles dat je leven biedt.

FLOW VOELT GELUKKIG
Er zijn verschillende vormen van geluk. Csikszentmihalyi richt zich op één specifieke vorm. Mensen voelen zich het gelukkigst als ze ergens volledig in opgaan. Dan ontstaat de ervaring die hij flow noemt. "Het gaat over het volledig functionerende individu, die volledig betrokken is bij wat hij doet en daarbij het beste van zichzelf tot uiting laat komen."
In de flow voelen we ons sterk, alert, verrichten moeiteloos ons werk en hebben het gevoel de situatie volledig meester te zijn. Zowel ons tijdsbesef als onze problemen verdwijnen tijdelijk achter de horizon, en het lijkt alsof we boven onszelf uitgetild worden.
EERSTE VEREISTE: DOEL
Het eerste vereiste is een duidelijk doel, van moment tot moment. Csikszentmihalyi: "De meeste sporten en andere hobby's hebben dat. Iedere keer dat je met je tennisracket uithaalt, heb je voor ogen waar de bal heen moet gaan. Als je zingt, weet je iedere keer dat je je mond opent, welke noot je wilt voortbrengen. Het is een duidelijke opeenvolging van kleine doelen. Werk heeft ook vaak duidelijke doelen. Het thuisleven niet; het is vaak moeilijker om thuis flow te ervaren."

TWEEDE VEREISTE: FEEDBACK
"De tweede vereiste is terugkoppeling, liefst onmiddellijk. Je moet weten of je het goed of slecht doet. Als je zingt hoor je onmiddellijk of je de juiste toon te pakken hebt."
 
DERDE VEREISTE: JUISTE MOEILIJKHEIDSGRAAD
"De uitdaging moet ongeveer in balans zijn met je vaardigheden. Is het te makkelijk, dan ga je je vervelen en dwalen je gedachten af. Is het te moeilijk, dan word je angstig. Dankzij duidelijke doelen, snelle feedback en balans tussen uitdaging en vaardigheden, kun je je concentreren."

CONCENTRATIE
Concentratie is zo moeilijk te bereiken omdat de gedachten geneigd zijn alle kanten uit te springen. "Meestal naar negatieve dingen", zegt Csikszentmihalyi. "Als je aandacht niet volledig wordt opgeëist, ga je denken: ik word oud, ik ben te dik, mijn vriendin vindt me niet meer leuk, enzovoort. Het is een nuttige evolutionaire aanpassing zodat je jezelf zult beschermen tegen dingen die verkeerd gaan. Maar als je teveel tijd besteedt aan wat er allemaal mis kan gaan, leid je een ellendig leven."
Is alle aandacht op hetzelfde gericht, dan vergeten mensen zichzelf, hun problemen, het verleden, de toekomst, zelfs de tijd. Ze leven volledig in het moment en voelen zich sterk. "Het is zelfs zo dat mensen hun depressie, de pijn van hun borstkanker, of andere lichamelijke of geestelijke aandoeningen vergeten zolang ze ergens mee bezig zijn dat hun volledige aandacht opeist."

BRENG FLOW IN JE LEVEN
"Zoek eerst uit welke activiteiten jij echt leuk vind om te doen en breng die aspecten meer in je leven. Ben je bijvoorbeeld echt geïnteresseerd in mensen, maak je baan dan interessanter door meer tijd met klanten of collega's door te brengen en je kwaliteiten op dat gebied te versterken. Gebruik je talenten."

DETAILS
"Besteed vervolgens meer en meer aandacht aan de details van wat je doet." Je haalt dan meer uit wat je toch al interessant vindt en maakt de saaiere aspecten van je werk of privéleven boeiender. Mihaly kwam mensen tegen met een baan die anderen ronduit saai zouden vinden, maar die zich zo vol overgave en met oog voor detail op eenvoudige taken storten, dat hun werkdag toch een piekervaring is waar ze met voldoening op terugkijken. Met zo'n houding kun je zelfs het strijken van overhemden tot kunst verheffen.
 
HOU HET SPANNEND
"Sommige activiteiten, zoals schaken en pianospelen, kun je steeds complexer maken, zodat de uitdaging en je vaardigheden in balans blijven.
Dat geldt niet voor alles. Bij sommige kaartspelletjes bijvoorbeeld weet je op een gegeven moment wat de uitkomst zal zijn. Daar kun je dan maar beter mee stoppen."
"Seks is ook zoiets. In het begin is het uitdagend om uit te vinden wat je wel en niet kan, hoe aantrekkelijk je bent, hoe mensen op je reageren. Maar op een gegeven moment weet je dat wel, en wil je iets nieuws. Kinky seks bijvoorbeeld, of juist verder gaan dan seks en het emotioneel interessanter maken. De ander echt liefhebben, de ander werkelijk leren kennen, en nieuwe dingen met die persoon doen."
 

WERK ÉN PRIVE
Sommige mensen storten zich helemaal in hun werk. Met veel flow, maar zonder privé-leven. Csikszentmihalyi: "Zo iemand mist veel mogelijkheden om zijn leven rijker, interessanter en complexer te maken. Het is een beperkte manier van leven. Bovendien storten die mensen vaak in als ze met pensioen gaan. Hun leven heeft dan geen betekenis meer."
Privé flowt moeilijker. "De doelen zijn onduidelijker en in een gezin is het moeilijk om de situatie onder controle te hebben. Je vrouw wil het een, je kind het ander, dus je onttrekt je er al snel aan en gaat televisie kijken. Maar het is echt de moeite waard om naast je werk ook van je thuisleven te genieten. Vraag je af wat de uitdagingen en mogelijkheden zijn, en welke vaardigheden je daarvoor nodig hebt."
 
HIER EN NU
"We ontdekten dat mensen met eenvoudig werk vaak meer van hun werk genieten dan hoogleraren en artsen. Hoogopgeleiden met grote ambitie zijn nooit tevreden met wat ze hebben. Ze zijn niet echt op hun taken gericht, maar op het geld of de macht, op wat ze willen bereiken. Op morgen. Ze leven niet in het moment."
"Eigenlijk is ons leven zo georganiseerd. We zitten dertien jaar op een saaie school, 'omdat dat goed is voor later'. Je baan is zwaar, maar er is de belofte dat je machtig en rijk zult worden. Maar voor je het weet ga je met pensioen. Je krijgt een mooi horloge, maar vraagt je af: is dit het nou? Waar is het geluk?"


NIKSEN
"Televisie kijken of romans lezen is niet interactief, je hoeft alleen maar te zitten en het tot je te nemen. Ook niksen gaat vrij snel vervelen. Maar af en toe tijd verspillen kan erg prettig zijn. Je kunt niet altijd maar in de flow zitten. Dat is te uitputtend."
 
Bron: Interview met Mihaly Csikszentmihalyi. Boek:

Mihaly Csikszentmihalyi: Flow - psychologie van de optimale ervaring. Boom (1999). 384 blz., ISBN 9053525084

   
   


 
.
 
Home Omhoog Chess for Zebras Doodzonde Denken Metafoor voor het leven