Schaakspelletjes

Home leren schaken De CD Schaakboeken Superschaak Spelregels Schaakspelletjes Schaaksets Vragen Spelenderwijs Boeken en cd

Het klinkt een beetje dubbel, 'schaakspelletjes',  want schaken is zelf toch al een spel?! Maar we bedoelen hier spelletjes met schaakstukken op een afwijkend bord of met afwijkende regels, en met name spelletjes die je op het internet kunt spelen.

              

Tic Tac Chec is ook heel geschikt om beginners de schaakzetten te leren. Het kleine bordje is lekker overzichtelijk!

Raindrop Chess en Tic Tac Chec zijn aanwezig in de schaakschool. We nemen ze meestal ook mee naar toernooien.

Bij Raindrop Chess mag je om beurten een stuk op het bord plaatsen. Welk stuk, dat wordt bepaald door speelkaarten. Als je promoveert, kun je kiezen uit vier EXTRA stukken, de licht- of donkerblauwe. Stukken verzetten of slaan mag pas, als de eigen koning op het bord staat.

Bij Tic Tac Chec zet je ook om beurten een stuik op het bord, maar het is een klein bordje van vier bij vier velden en je hebt maar vier stukken. Vanaf het moment dat je drie stukken ingezet hebt, mag je ook slaan of zetten. een geslagen stuk wordt teruggegeven aan de tegenstander.

Lopers op de loop: Je speelt dit spel op een bord van vier bij vijf velden.

Spelregels
  • Kun je de lopers omwisselen?
  • Loop met de witte lopers van rechts naar links en met de zwarte van links naar rechts (dat klinkt gemakkelijk genoeg)
  • De lopers mogen elkaar niet aanvallen! - Ze zijn zo agressief dat ze elkaar direct zouden slaan. Dus ben je toch een beetje beperkt...

Je kunt het ook online spelen. Klik op de loper voor de juiste link...  

Je kunt de paardsprong intensief op het internet oefenen. Een erg leuk spel is Troyis. Je moet daarbij met een paard zoveel mogelijk velden bereiken. Een aantal velden is geblokkeerd, dus daar moet je handig omheen of overheen springen. Het begint met een bord van 16 velden, maar de borden worden steeds groter en er zijn steeds meer geblokkeerde velden. Je krijgt een beperkte tijd om alle 'vrije' velden minstens één keer te bereiken.

 Voorbeeld: de donkerblauwe velden zijn bereikt, de witte niet. De lichtblauwe velden zijn geblokkeerd.

               Klik!

Klik op het symbool om naar Troyis te gaan. Je mag per dag vijftien minuten gratis spelen!

 

Home Links Lesmateriaal Het nut van schaakles Scholen Toernooien Schaakschool