Privéschaaklessen

 

 

Kinderen die bij de selectie horen in een voetbalclub, krijgen twee, drie of vier keer per week training. Grote talenten op muziekgebied, bijvoorbeeld op de viool, oefenen minstens een uur per dag. Hetzelfde geldt als je aan ballet doet op een hoog niveau. Deze trend is ook volop aan de gang in de schaakwereld. In het blad van de Brabantse schaakbond lees ik bijvoorbeeld van een jongen van negen jaar, dat hij naast de lessen op zijn club schaaktraining heeft van drie (!) gerenommeerde trainers.
Oogst van een pupillendag...


Privéles, ook voor hele jonge kinderen...

 Zelf vind ik dat je voorzichtig moet zijn met getalenteerde kinderen. Je moet in je enthousiasme niet té veel van hen eisen en je moet er wel voor zorgen dat het leuk voor hen blijft. Mijn streven bij het begeleiden van jonge talenten is steeds geweest: bied aan waar ze om vragen, maar waak voor een overdosis. Ik vind het fijner dat een pupil op zijn achttiende nog steeds met plezier schaakt dan dat hij op zijn dertiende kampioen van Nederland is en er op zijn vijftiende de brui aan geeft.
Om tegemoet te komen aan de behoeften van jonge talenten is de plusgroep op de schaakschool opgericht. Echter, na verloop van tijd bleek deze ook niet toereikend te zijn voor de talenten die elk jaar een of meer NK's bezoeken. Zij hebben behoefte aan individuele begeleiding. Ik ben dan ook vaak met leerlingen meegereisd naar de NK's voor de jeugd (C, D, E en nog jonger), en we gaan elk jaar met een groep naar het open kampioenschap, het ONJK.


Soms ging graaf Schakula mee naar lessen aan huis...

Voor deze leerlingen is het goed dat zij ook een privétraining krijgen, het liefst één keer per week. De schaakmeester kan hiervoor thuis komen, of de leerlingen kunnen langs komen in Nieuwegein. De tarieven voor een training aan huis is 40 euro, voor een training bij mij thuis 35 euro. Een training duurt een uur en omvat kennis van de opening en het eindspel, tactische uitbreiding, bijvoorbeeld via Stap 4 of 5, en huiswerk. Ook worden de gespeelde partijen geanalyseerd. 

Op het ONJK

 

 

In Haarlem vinden de jeugdkampioenschappen voor de jeugd (A, B en C) plaats. Er doen drie vroegere leerlingen van de schaakschool mee:

Tycho Dijkhuis , Sven Dijkhuis en Hawkie Chang . Ook Lena de Kraker (van de Spits en natuurlijk Moira-Domtoren) speelt mee. Je kunt elke dag een aantal partijen live volgen op http://nkjeugd.schaakbond.nl/live . Er staan leuke verslagen en interviews op ChessTube. Op diverse sites wordt rechtstreeks commentaar gegeven, bij voorbeeld op Utrechtschaak (Forum, onderwerp ONK ABC 2011) en Chesscool.