Home Omhoog

Privelessen

De schaakmeester geeft ook lessen aan één of twee personen,
bij hen thuis of bij hemzelf thuis

Een van de volwassenen die privéles hebben gekregen was Rijn de Jonge. Hier ontvangt hij een beker op een toernooi. De schaakmeester zelf kijkt op de achtergrond toe...

Op de pagina Hall of Fame staat Rijn met een andere beker...

Naomi kreeg meestal les bij haar thuis; in de kerstvakantie kwam ze bij de schaakmeester langs...

Simon begon ook bij de schaakmeester thuis. Dit is de allereerste les...(denk ik)

Aandacht voor Graaf Schakula

bij drie broertjes thuis

Elke les eindigt met een simultaan

Van lang niet iedereen is een foto beschikbaar.

Wie was ook al weer die leerling die De kunst van het oorlogvoeren van Sun-tzu bestudeerde?

Kinderen die bij de selectie horen in een voetbalclub, krijgen twee, drie of vier keer per week training. Grote talenten op muziekgebied, bijvoorbeeld op de viool, oefenen minstens een uur per dag. Hetzelfde geldt als je aan ballet doet op een hoog niveau. Deze trend is ook volop aan de gang in de schaakwereld. In het blad van de Brabantse schaakbond lees ik bijvoorbeeld van een jongen van negen jaar, dat hij naast de lessen op zijn club schaaktraining heeft van drie (!) gerenommeerde trainers.
Oogst van een pupillendag...


Privéles, ook voor hele jonge kinderen...

 Zelf vind ik dat je voorzichtig moet zijn met getalenteerde kinderen. Je moet in je enthousiasme niet té veel van hen eisen en je moet er wel voor zorgen dat het leuk voor hen blijft. Mijn streven bij het begeleiden van jonge talenten is steeds geweest: bied aan waar ze om vragen, maar waak voor een overdosis. Ik vind het fijner dat een pupil op zijn achttiende nog steeds met plezier schaakt dan dat hij op zijn dertiende kampioen van Nederland is en er op zijn vijftiende de brui aan geeft.
Om tegemoet te komen aan de behoeften van jonge talenten is de plusgroep op de schaakschool opgericht. Echter, na verloop van tijd bleek deze ook niet toereikend te zijn voor de talenten die elk jaar een of meer NK's bezoeken. Zij hebben behoefte aan individuele begeleiding. Ik ben dan ook vaak met leerlingen meegereisd naar de NK's voor de jeugd (C, D, E en nog jonger), en we gaan elk jaar met een groep naar het open kampioenschap, het ONJK.


Soms ging graaf Schakula mee naar lessen aan huis...

Voor deze leerlingen is het goed dat zij ook een privétraining krijgen, het liefst één keer per week. De schaakmeester kan hiervoor thuis komen, of de leerlingen kunnen langs komen in Nieuwegein. De tarieven voor een training aan huis is 40 euro, voor een training bij mij thuis 35 euro. Een training duurt een uur en omvat kennis van de opening en het eindspel, tactische uitbreiding, bijvoorbeeld via Stap 4 of 5, en huiswerk. Ook worden de gespeelde partijen geanalyseerd. 

Op het ONJK

 
Er kunnen natuurlijk ook andere redenen zijn voor privélessen: bijvoorbeeld dat een leerling niet op de woensdagmiddag kan. Sommige ouders hebben liever dat hun kind begint met privéles omdat het nog heel jong is.
   

 

Het tarief is € 40 per uur.

 

Home Schaakles Spreekbeurten en werkstukken Op de schaakschool Privéschaaklessen Schaakschool Schaakmeester_P Hall of Fame Tarieven PieterJan Mellegers Competities