Boeken en cd

Home Omhoog leren schaken De CD Schaakboeken Superschaak Spelregels Schaakspelletjes Schaaksets Vragen Spelenderwijs Boeken en cd

Rare schaakstukken? Ouderwetse vormgeving? Nee, nieuwe schaakstukken: de giraf, de femme fatale, de veteraan!

Sommige mensen vinden dat het schaak te voorspelbaar wordt. Openingen bepalen de eerste zetten, soms wel tien of twintig zetten lang. Wie het best zijn openingen heeft bestudeerd, heeft de meeste kans om te winnen. Er zijn diverse voorstellen gedaan om het schaakspel weer spontaan te maken. Een daarvan komt van Robert Fischer, de legendarische wereldkampioen, die ook al de bedenker van de nieuwe Fischer-klok was. Bij deze klok krijg je niet een vast aantal uren of minuten voor een partij, maar een klein aantal minuten als uitgangspunt met per gedane zet een aantal seconden of minuten erbij.

Zijn voorstel was het zogenaamde Fischer-random: de stukken worden willekeurig opgesteld, met dien verstande, dat de pionnen op hun gewone plaats staan en er twee lopers op verschillende kleuren moeten staan. De koning moet in ieder geval tussen de twee  torens staan, zodat rokeren mogelijk is. De witte stukken en de zwarte stukken staan spiegelbeeldig tegenover elkaar, net als in een gewone partij. Hier is een link naar een Engelstalige site over Fischerrandom: http://www.chessvariants.com/diffsetup.dir/fischer.html


Een speler achter het bord met Fischerrandom. Het wordt ook wel shuffle-schaak genoemd, of Chess 960. Er zijn namelijk 960 mogelijke beginopstellingen bij deze vorm van schaken.

Nog verder gaat het zogenaamde superschaak: hierbij worden nieuwe schaakstukken ingezet. Deze combineren de mogelijkheden van bestaande stukken, bijvoorbeeld dame en paard. Hierboven zie je enkele van deze stukken. Hieronder staan de symbolen die in diagrammen gebruikt kunnen worden.

koning.jpg (3151 bytes)

giraffe.jpg (2599 bytes)

olifant.jpg (3451 bytes)

veteraan.jpg (2371 bytes)

1 De Koning

12 De Giraffe

13 De Olifant

15 De Veteraan

amazone.jpg (3418 bytes)

keizerin.jpg (2646 bytes)

prinses.jpg (2760 bytes)

femmefatale.jpg (2666 bytes)

17 De Amazone

21 De Keizerin

23 De Prinses

47 De Femme Fatale

Meer informatie staat op de site Superschaak van H. van Haringen: