Schaakboeken

Home Links Lesmateriaal Het nut van schaakles Scholen Toernooien Schaakschool

Opmerking vooraf: dit is een oude pagina, geïmporteerd uit een versie van december 2004. Under construction!

Hoe kun je schaken leren? Je kunt het leren van een vriendje, een oom, een tante, je vader of je moeder, of je kunt lid worden van een schaakclub. In Nieuwegein is er maar één schaakclub die een jeugdafdeling heeft, namelijk ASVN. Je kunt daar elke maandagavond schaken van half zeven tot half acht. Kijk maar eens op de site van ASVN.... Verder is er sinds kort een schaakschool in Nieuwegein, genaamd Schaakmeester_P. Deze is geopend op woensdagmiddag en wordt gehouden in buurthuis De Boog in de wijk Galecop.

Omhoog leren schaken De CD Schaakboeken Superschaak Spelregels Schaakspelletjes Schaaksets Vragen Spelenderwijs Boeken en cd

Er zijn ook boeken, films, video's en cd-roms waarvan je kunt leren schaken. Kijk maar eens hier: Iedereen kan schaken! Dankzij Graaf Schakula en zijn vriendjes!Er zijn zelfs sites op internet waar je kunt leren schaken!

 

Een bijzonder mooi boek over schaken is het boek van Daniel King, Schaken: van de eerste zetten tot schaakmat. Het kreeg in 2001 de Zilveren Griffel.

Het prachtige boek van Daniel King wordt op een andere pagina besproken. Klik op het plaatje om daar naartoe te gaan.

De stappenmethode (stap 1 t/m 6) van Brunia - Van Wijgerden. Als je lid van een club wordt kun je de werkboeken aanschaffen. Die kosten daar (als onderdeel van de training) ongeveer 4,80 euro. Na elke stap kun je examen doen en een diploma halen. Als je stap 6 gedaan hebt kun je in elke club bij de top horen.

Je kunt boeken van deze methode ook in de boekhandel kopen. De serie heet Lekker schaken. Deze uitgave is gericht op zelfstudie, bijvoorbeeld als je geen lid van een club bent en ook voor volwassenen die zichzelf willen leren schaken. Dit zijn pockets (de werkboeken zijn zo groot als een flink schrift). Ze kosten 9,50 euro per stuk in de boekhandel.

 

 Lego-schaken: leren en spelen! De cd van Lego Chess is nu heel goedkoop!

Wat frivoler is een serie van twee boekjes: Schaaktips 1 en 2 van Hans Böhm en (weer) Cor van Wijgerden. Hier krijg je tips en slimmigheidjes! Deze boekjes zijn van uitgeverij Tirion Sport en kun je kopen bij Manschot. In Utrecht is er ook een speciale schaakboekhandel, Van der Galie in de Choorstraat. Het websiteadres van deze winkel is www.galie.nl

Mat! van Jules Welling

wordt hieronder besproken.

De stappenmethode is ook op cd-rom te koop. Er is sinds kort ook een site over de Stappenmethode, waar je alle antwoorden kunt downloaden:

: http://www.stappenmethode.nl/ 

Verder is er een bijzonder leuke cd-rom van Lego. Hiermee kun  leren schaken maar ook partijen spelen tegen de computer of tegen een vriendje. Lego-Chess kostte oorspronkelijk 100 gulden maar is nu al voor minder dan vijf euro te koop! Meer informatie op de pagina over cd's.

 Mat !<br>Jules Welling
Mat !
Jules Welling

Je kunt het met deze link rechtstreeks bestellen bij Bol.Com!

 

Een boeiende film over een schakersleven is Searching for Bobby Fischer. Klik op het plaatje voor een bespreking van deze bioscoopfilm.

  De tellertjes werken per pagina, dus niet voor de hele site. Vandaar dat er zoveel staan! Kijk eens waar de bezoekers vandaan komen!

Home leren schaken De CD Schaakboeken Superschaak Spelregels Schaakspelletjes Schaaksets Vragen Spelenderwijs Boeken en cd

Ik kreeg van Marileen Prins een boek te leen waaruit je schaken kunt leren, De Twee koningen – een schaakverhaal. Het is een vertaling van The two kings van  Paul Scharff, vertaald door Tjalling Bos met medewerking van schaakleraar G. Minacci. Het is uitgegeven door uitgeverij Piramide in 1996 en heeft een vermelding van de kinderjury 1997 gekregen (voor zover ik kon zien geen prijs).  

   Het is erg volledig, op 40 bladzijden    worden alle regels uitgelegd. De tekst en tekeningen zijn erg duidelijk. De sfeer van de tekeningen doet denken aan een bijbelverhaal.

 

Zoals vaker wordt het verhaal verteld van een ruzie (oorlog in dit geval) die op het schaakbord beslist wordt.

 

De Twee koningen – een schaakverhaal
door  Paul Scharff en  G. Minacci.

Te koop bij de schaakbond voor € 13,60

Extra bij het boek: een uitklapbaar schaakbord met kartonnen figuurtjes aan het eind van het boek. Dit kun je gebruiken om de partijen uit het boek na te spelen,. als je geen echt bord met stukken bij de hand hebt.

Mat!

Ook een leuk boek om schaken uit te leren is Mat! van Jules Welling. Het heeft de onmiskenbare toon van een kinderboekenschrijver. De aanpak is iets anders dan de laatste jaren gewoon is geworden: Welling begint met de koning.

De tekeningen van Jan Jutte zijn heel grappig. De koningin (Dame) heeft bijvoorbeeld een handtasje en lijkt wel iets op onze eigen Majesteit.

Dit gratis boek ga ik nog bespreken. Voorlopig een link naar een Belgische site: klik op het boek!

Zoals in elk schaakboek staat er ook een fout in een van de opstellingen.
Van Reemst uitgeverij , Houten:

Jules Welling, Mat! Het eerste schaakboek met tekeningen van Jan Jutte

Inmiddels heeft Jules Welling nog een schaakboek geschreven, uiteindelijk heet dit het eerste schaakboek! Dit boek is gratis verkrijgbaar op de boekenmarkt tijdens de eerste dagen van september 2005 in Utrecht. Je moet wel een bon hebben, van een uitnodiging of uit een huis-aan-huisblad zoals Het Stadsblad.

PieterJan Mellegers

Home leren schaken De CD Schaakboeken Superschaak Spelregels Schaakspelletjes Schaaksets Vragen Spelenderwijs Boeken en cd