Home leren schaken De CD Schaakboeken Superschaak Spelregels Schaakspelletjes Schaaksets Vragen Spelenderwijs Boeken en cd

leren schaken

Boeken en cd´s om schaken te leren

Schaken kun je leren op schaakschool Schaakmeester_P in Nieuwegein, op de Schaakacademie van de KNSB op Internet, bij een club of een school, maar ook thuis met behulp van boeken, cd's en video's.

Opmerking vooraf: dit is een oude pagina, geïmporteerd uit een versie van december 2004. Under construction!

Home

Ik blijf aan het speuren naar handige boekjes over het schaken.

en Schaken: van de eerste zetten tot schaakmat van Daniel King. 

Klik op het plaatje voor een bespreking van het betreffende boek!

 

De stappen-methode (Stap 1 t/m 6) van Brunia - Van Wijgerden

  Schaken kun je ook leren op internet. Kijk op de pagina met links! En als je materialen wilt aanschaffen, zoals boeken, cd's of dvd's kun je bij de diverse schaakwinkels terecht. Rechts zie je er een aantal genoemd.

Wat frivoler is een serie van twee boekjes: Schaaktips 1 en 2 van Hans Böhm en (weer) Cor van Wijgerden. Hier krijg je tips en slimmigheidjes! De prijs ligt denk ik op € 9,50. Al deze boekjes zijn van uitgeverij Tirion Sport en kun je kopen bij Manschot op City Plaza.

In diverse steden zijn er speciale schaakboekwinkels, bijvoorbeeld Het Paard in Amsterdam en Van Stockum in Den Haag. Op Internet heb je o.a. een site van De Beste Zet. En ten slotte verkoopt de schaakbond zelf ook materialen zoals borden en werkboeken.

  Naast boekjes zijn er natuurlijk ook schaakprogramma's voor op de pc. Een goede en goedkope aanschaf is de TASC Chess Cd. Deze bevat het schaakprogramma Chessica en de eerste vijf stappen van de genoemde stappenmethode Brunia/Van Wijgerden. Oorspronkelijk kostte deze cd honderd gulden, maar hij is bij de schaakbond te koop voor € 15. Op de website http://www.tasc.nl/ kon je demo's downloaden van zowel Chessica als de Stappen. 

 

 

 

 

Dezelfde  Stappen 1 t/m 5 en daarnaast het schaakprogramma Chessica staan ook op de cd-rom Schaakmat! van Bruna Multimedia. Te koop voor € 15,00 bij de schaakbond of bij een boekwinkel. Er is inmiddels een verbeterde, tweede versie. Een koopje!

Er bestaat ook een versie voor volwassenen, genaamd Lekker Schaken. Deze serie is bedoe3ld om zelfstandig door te nemen, dus zonder trainer. Je kunt deze boeken ook rechtstreeks - nu! - bestellen bij Bol.Com. Hier volgt de link:

Lekker schaken / Stap 1 bord/stukken/mat<br>Rob Brunia & Cor van Wijgerden
Lekker schaken / Stap 1 bord/stukken/mat
Rob Brunia & Cor van Wijgerden

 


Lego Chess...

Heel leuk en speels is de cd LegoChess.  Die is heel goedkoop te krijgen, omdat hij uit de handel gaat. Je speelt met animaties van legofiguurtjes en er zit ook een complete leergang op de cd. Deze cd-rom is nu voor € 3,90 te koop, onder andere bij E-Plaza in Nieuwegein. Waanzinnig goedkoop!

  Een sterk programma voor schaken op de PC is FRITZ. Op de site van Fritz kun je een demo downloaden, zodat je het zelf kunt proberen. Hier volgt een link:
http://www.chessbase.com/download/index.htm
 

 

 

Schaak? Mat! is een nieuwe methode, die uit het Duits is vertaald. Verwar hem niet met Schaakmat! , de cd met de stappenmethode en Chessica. Klik op het plaatje!

 

Meer over LegoChess kun je vinden op de speciale website die lego aan LEGO-games wijdt: http://www.legomedia.com/ . Hieronder zie je enkele illustraties die ik daar vandaan heb geplukt:

Dit is de Lego-koning. Als je het spel koopt, krijg je hem ook in legosteentjes!
De Lego-koning geeft ook les. OP de cd staat een complete cursus in drie delen. De aanpak is iets anders dan wij in Nederland gewend zijn, maar dat kan als aanvulling of alternatief heel goed werken.
De koning legt uit hoe de schaakregels zijn (in het Nederlands gesproken door iemand die klinkt als Bram Vermeulen). Er zijn drie lessen ('boeken') die je kunt doorlopen. Aan het eind van elk boek kun je een kroon winnen (brons, zilver of goud). Als je drie kronen hebt gewonnen, krijg je nog een speciale beloning.

 

Je speelt met zeerovers óf met cowboys en indianen als schaakstukken:
  Er zijn ook twee verhalen, die je kunt volgen tot aan een spannend moment; dan moet je de voortgang verdienen door de Lego-koning te verslaan!

 

 

Maar je kunt ook gewoon een partijtje schaken tegen de computer of tegen een vriendje, desnoods via Internet.

Een deep link naar de LEGO-site over schaken: http://www.lego.com/eng/interactive/product.asp?Title=Chess&Code=PC   

De demo van Fritz kun je downloaden via: http://www.chessbase.com/contents/Products/Fritz6Demo/index.htm 

Er zijn zes pagina's over schaakboeken en andere leermiddelen op deze site. Kijk ook eens op :

Home Omhoog leren schaken De CD Schaakboeken Superschaak Spelregels Schaakspelletjes Schaaksets Vragen Spelenderwijs Boeken en cd

Bij TASC kun je ook gratis demo's krijgen. Zoek de demo van Tutor II, de nieuwere versie van de stappenmethode op cd-rom! http://www.tasc.nl/index.html#downloads

  Je kunt ook leren schaken via internet. Bij de schaakvereniging Spijkenisse bijvoorbeeld! http://www.sv-spijkenisse.nl/training/ En op de site van Jeroen Vuurboom: http://www.xs4all.nl/~jeroenvu/schaken/index.htm

Op het nevenweb kariatide: guppy´s en black molly´s!