Lesmateriaal

Home Links Lesmateriaal Het nut van schaakles Scholen Toernooien Schaakschool

Vooruitdenken

                                

Werkboeken Vooruitdenken
Het eerste werkboek voor stap 2 is vorig jaar verschenen. Boris Friesen is de co-auteur naast Cor van Wijgerden.

Leren vooruitdenken gaat natuurlijk ten dele vanzelf. Bij het spelen van partijen en het oplossen van opgaven in een werkboek moet je 'vooruitdenken'. Dat begint in de eerste stap met een halve zet en dat loopt per stap op. De trainer kan in de les het vooruitdenken stimuleren door het stellen van vragen: "Wat komt er na het schaak op g5?"

Extra aandacht voor vooruitdenken kan heel nuttig zijn. In stap 1-plus en 2-plus staan Routeplanners waarbij het vooruitdenken een voorwaarde is om de opgave op te kunnen lossen. Vooruitdenken Stap 2 gaat nog een stapje verder. Bij vooruitdenken moet je de stelling in je hoofd voorstellen, ook wel visualiseren genoemd. Je moet aan meer dingen tegelijk denken. Je speelt (in gedachten!) een zet en daarna:

1. moet je de juiste stelling voor je geestesoog zien want de stelling is veranderd.

2. moet je zien dat de mogelijkheden van andere stukken ook kunnen veranderen.

3. moet je weten hoe het staat (wie staat er beter?).

Het tweede punt is op Stap-2-niveau al lastig. Al na n zet kan er veel veranderen. Een stuk verdwijnt van het bord, een eigen stuk staat niet meer gedekt, een vijandelijk stuk staat aangevallen, een penning is ontstaan of opgeheven. Allemaal zaken die je in je hoofd moet kunnen opnemen. Ook het derde punt is een belangrijk facet van vooruitdenken. Het heeft weinig zin met succes een lange variant uit te rekenen, als je vervolgens niet kan beoordelen hoe het staat.

De oefenstof is heel gevarieerd.


Chess Tutor

In de stappenmethode zijn ook zeer aantrekkelijke digitale versies van Stap 1, 2 en 3 verschenen, getiteld Chess Tutor. Ze bevatten veel nieuw oefenmateriaal, spelletjes, uitleg en wat al niet. Elke stap omvat ook de plusversie, dus je hebt Stap 1 en Stap 1-plus op n cd! Bovendien is er nu een schaakengine, de motor achter een schaakprogramma, zodat je allerlei stellingen uit kunt spelen tegen de computer, uiteraard ook gewone, volledige partijen. Prachtig, inventief werk van Cor van Wijgerden!


leren schaken De CD Schaakboeken Superschaak Spelregels Schaakspelletjes Schaaksets Vragen Spelenderwijs Boeken en cd

Ik begin echter met mijn ervaringen met dvd's van Fritz, uit de serie Fritz Trainer.


 De serie Meesterlijke Schaaklessen van Hans Bhm en Herman Grooten. Ik was onlangs op een bijscholing voor schaaktrainers. De docent vroeg of er iemand een andere goede methode kende, uiteraard een andere dan de stappenmethode. Niemand kon er een noemen. Wel werd deze serie genoemd, maar er waren grote bezwaren tegen. Een van de bezwaren was, dat er weinig oefenstof in staat. Nu heb ik toevallig deel een in huis, maar het boekje bestaat toch voor tweederde uit oefenstof.

Klik voor de volledige bespreking op het boek  
(een afbeelding van deel 1 was niet beschikbaar)
Aan de andere kant, het lijkt mij meer geschikt door iemand die zijn kennis wil opfrissen dan voor iemand die voor het eerst wil leren schaken, zoals de titel 'De absolute beginner' suggereert:  De allereerste opgave is er al een met aftrekschaak, aftrekmat zelfs, en dat kan toch niet voor een beginner bedoeld zijn. De serie moet tien delen gaan omvatten en komt in hoog tempo uit. Ik begrijp van de site dat deel drie net van de pers rolt.
 


Pentomino's

voorbeelden Pentomino's

Pentomino's zijn figuren die bestaan uit vijf vierkantjes. Als je die maakt van een grootte waarbij elk vierkantje precies op een veld van een schaakbord past, kun je er leuke en leerzame spelletjes mee doen!

Meester Jos had al heel veel voorwerk verricht!

... maar voor de kinderen viel er ook nog heel wat te knippen!

 

En de instructies doornemen, ook niet mis....!  En dan... spelen! Je kunt met pentomino's ook zelf nog veel spelletjes verzinnen!

Jos en assistent aan het werk!

 

Op het internet kun je ook spelletjes met pentomino's vinden. Er is ook een Belgische site aan gewijd":  http://pentomino.wirisonline.net/indexnl.html

 

 


Links Lesmateriaal Het nut van schaakles Scholen Toernooien Schaakschool