Galecoptoernooi

Home Links Waar is De Vleugel? Het nut van schaakles Oude_index Schaakschool

 Aan informatie op deze site kunnen geen rechten meer worden ontleend. Roosters, adressen en tarieven zijn dus niet meer betrouwbaar. Gelukkig hebben we de foto's nog, en die staan merendeels op deze site! Kijk voor actuele gegevens op www.schaakles.com.

Op 04-04-04 was het eerste jeugdkampioenschap van Nieuwegein, genaamd naar de nieuwste wijk, Galecop. Het werd georganiseerd door het buurthuis De Boog in samenwerking met schaakschool Schaakmeester_P. Scheidsrechters waren Karel den Boer (rechts op de foto) en PieterJan Mellegers, geassisteerd door Sierd van den Belt (links op de foto). Er werd in twee groepen gespeeld, een van zes tot en met tien jaar, en een van elf tot en met zestien jaar.

Voor het verslag heb ik uitgebreid gebruik gemaakt van het stuk dat Rob Stolk schreef voor het verenigingsblad van de ASVN. Bedankt Rob! PJM

 

Laten we de oudste groep maar A noemen. In de eerste ronde versloeg Tycho van der Hoog Nigel Mandersloot, Gavin Wallace won van Tanja Witteman en René 't Hart speelde remise tegen Mitchel Wallace. Na twee rondes was er hier nog maar één speler met de maximale score, namelijk Tycho van de Hoog. Vanaf dit moment zou Tycho steeds bovenaan blijven staan, maar tegen het einde zou hij worden ingehaald.
In poule B hadden na twee rondes alleen Timo Arnold Bik en Biko Blommestein de volle 2 punten. Maarten Mellegers en Ruben Stolk hadden het punt gedeeld en volgden op de gedeelde derde plaats.

 

 

"Je moet wel meer tijd nemen voor je zetten!"

In de derde ronde versloeg Tycho Mitchel, terwijl Gavin door René verslagen werd. In poule B kwam Biko alleen bovenaan te staan doordat hij Timo versloeg. Maarten en Ruben bleven hem op een half punt volgen.

Home Omhoog

Hierna was er een middagpauze. Doordat de meeste partijen in een razend tempo afgewerkt waren, viel die nogal lang uit. Karel den Boer bood echter aan een simultaanseance te geven, waar ruimschoots gebruik van werd gemaakt.   

Foto: Karel draaide zijn rondjes op zijn bekende gedreven manier; hier passeert hij vader en zoon Stolk. Ruben was de enige die een remise behaalde.

  De vierde ronde bracht in de jongere groep diverse beslissingen. Ruben won van Biko en Timo won van Maarten. Hiermee ontstond tekening in de rangschikking: (ranglijst onder de foto links)
Ruben en Biko zitten klaar voor hun partij.

1 Ruben 3,5

2 Timo 3

3 Biko 3

4 Jelmer 3

5 Maarten 2,5

B

 6 - 10 jaar

A

11-16 jaar

Tycho    5

René    3,5

Mitchel 3,5

 
In poule A zette Tycho zijn zegetocht voort. Hij versloeg zijn belangrijkste concurrent René. Na vijf ronden zou hij zelfs 1,5 punt afstand nemen van René en Mitchel, die op dat moment gelijk stonden.
 

In de vierde ronde won Rein in zijn bekende stijl (staand achter het bord) in een blits tempo van Nigel van Hattum. In 3 minuten tijd was de koningsflank van Nigel geheel schoon geveegd. Ruben speelde tegen Biko Blommestein, die op dat moment eerste stond. Toen Ruben een dame voor kwam te staan, was de partij beslist. Jelmer won ook weer zijn partij en rukte daardoor op naar de gedeelde 2e plaats die hij deelde met Timo en Biko met 3 uit 4. Maarten zakte iets door verlies van Timo.

(uit het verslag van Rob Stolk, jeugdtrainer van ASVN)

 

Mitchel tegen Nigel: zwaar toezicht!

In de vijfde ronde rekende Ruben af met zijn achtervolger Timo. Jelmer verloor van Biko en Maarten had nog enige moeite met Rein.
Rein was verreweg de jongste van het veld. Hij kon ook moeilijk de stukken aan de andere kant van het bord bereiken. Rein heeft de aparte gewoonte zijn tegenstander advies te geven. 'Als je je koning nu daar zet, geef ik je mat, dus zet hem maar dáár!' zei hij op een gegeven moment. Ook tijdens de SGS-kampioenschappen voor pupillen op 17 april zouden de tegenstanders regelmatig profiteren van Reins inzicht. Maar daar zou hij wel de tweede prijs in de categorie H wegslepen!

 
Het samenstellen van de uitslagenlijsten en indelingen vergde veel knip- en plakwerk...

 

Op de voorgrond Maarten tegen Timo Arnold Bik

René speelde in de vierde ronde ook een belangrijke partij tegen Tycho van de Hoog, die op dat moment eerste stond. René verzuimde te rokeren en daardoor werd de koning na een aantal malen schaak naar h4 gedreven, waar een mat niet meer te verkomen was. Nigel verloor jammer genoeg weer. (Rob Stolk)

 

In ronde 5 speelde Rein tegen Maarten, in het begin een gelijk opgaande strijd. Maarten ging mee in de snelheid van Rein en maakte daardoor wat onnodige fouten die hem de kwaliteit kostte. Maar in het middenspel deed Rein hetzelfde. Het eindspel met toren en loper tegen twee pionnen wist Maarten uiteindelijk in winst om te buigen. Jelmer speelde gedegen en haalde tegen Biko een remise uit het vuur. Ruben, inmiddels eerste, speelde tegen Timo en met een kwaliteit meer speelde Ruben de partij uit met een mat. (RS)

 

Rein


Het toernooi in volle gang. Klik op de foto voor een vergroting.

Na vijf ronden viel er met het computerprogramma voor Zwitsers geen nieuwe indeling voor de A-poule meer te maken. Daarom werd er met de hand ingedeeld. Tycho moest opnieuw tegen Mitchel, René tegen Gavin en Tanja tegen Nigel. Tycho leverde nu voor het eerst een half puntje in. De remise tegen Mitchel betekende wel, dat Tycho in de laatste ronde in te halen was. Dat gebeurde dan ook. Toen de laatste ronde inging, stond René een punt achter op Tycho, maar René won hun tweede onderlinge treffen. Hierdoor kwamen Tycho en René beiden op 5,5 punt en was en beslissingswedstrijd nodig!
In groep B was het allemaal een stuk duidelijker. Na zes ronden kwam Ruben op 6,5 punt, gevolgd door Biko met 5,5 en Timo met 5 punten. Die volgorde is niet meer veranderd. Biko versloeg Rein en Ruben versloeg Erik van den Broek, waarbij aangetekend moet worden dat Erik zich bijzonder goed weerde!


Nog een overzichtsfoto die u schermgroot kunt maken met een klik.


Gavin tegen René

In ronde 6 speelde Maarten tegen Biko en Jelmer tegen Ruben. Ruben verspeelde winst in het eindspel door zijn vrijstaande pion op de 7e rij weg te geven.  Echter een paar zetten later gaf Jelmer zijn toren onder schaakdruk weg en dit voordeel gaf Ruben niet meer uit handen.

Maarten stond aanvankelijk een toren achter tegen Biko. Alleen was Biko iets te enthousiast met schaak geven en verloor daardoor zijn voordeel. Wat later ging Maarten zelf weer in de fout en Biko benutte nu wel dit voordeel.

Timo won snel met verlengde herdersmat van Erik van der Broek.

Rein speelde tegen Dave van Leersum en won weer eens op zijn bekende manier. Een strooptocht door de velden van zijn tegenstander leidde tot winst.

(RS)

Nigel won eindelijk een partij en volgens hem vrij eenvoudig van Tanja Witteman. Zijn tweede winstpartij tegen haar. René speelde met zwart tegen Gavin Wallace en had al snel een toren meer. Dit voordeel buitte hij uit met steeds meer materiaalwinst en dit leidde uiteindelijk tot een mat. Hierdoor kwam René op een mooie tweede plaats.

 (RS)

 

 

Tanja Witteman in haar simultaanpartij tegen Karel den Boer

Tycho zat op het puntje van zijn stoel. Hij miste een prachtige aftrekaanval, waardoor hij een derde keer tegen René moest spelen...

De laatste ronde

Erik van den Broek speelde tegen Ruben. Tot ver in het middenspel was het wat materiaal betreft een gelijk opgaande strijd, waarin Ruben een positioneel voordeel had. Dit wist hij vast te houden tot het eind. Na pionpromotie volgde de onvermijdelijke mat. Zijn toernooizege was daarmee een feit.

Rein verloor jammer genoeg van Biko met een mat achter de paaltjes en haalde daardoor net geen 50% resultaat. Maar Rein haalde in totaal wel een fantastisch resultaat in zijn eerste toernooi.

Maarten won vrij snel van Dave van Leersum na een dubbele aanval met het paard. Doordat zijn concurrenten ook wonnen bleef hij op de vierde plaats staan.

Timo won van Sander van Rossum. Hierdoor stelde hij zijn derde plaats veilig en zijn eerste bekerwinst was een feit! Een mooi resultaat.

Jelmer tegen Nigel van Hattum. Jelmer had al snel de dame veroverd. Met dit grote voordeel won hij de partij met een mooi mat. Jelmer werd door deze overwinning gedeeld vierde/vijfde. Hij greep naast zijn felbegeerde beker omdat Maarten en Timo ook gewonnen hadden

(RS)

Dan kwam het spannendste moment: De strijd om de eerste plek in de oudste groep.

Voor de derde keer speelde René tegen Tycho. Beiden namen goed hun tijd (goed geluisterd naar PieterJan) en ontwikkelden fraai hun stukken. Tycho iets beter, hij verkreeg meer ruimte, wat leidde tot kwaliteitswinst. Daarna zag René een en passant over het hoofd en Tycho brak met een pion door. Jammer genoeg verspeelde Tycho zijn loper en was de kwaliteit weg. Het pionnenvoordeel was er nog wel. Maar na een afruil was ook dat voordeel voor Tycho verdwenen. Toch ging Tycho het eindspel weer met een vrijpion in.

Inmiddels ging René door zijn klok heen en hield zich muisstil. Vele toeschouwers zagen het en ook de scheidsrechters (Karel en Pieter Jan). Normaal moet een speler zelf constateren dat zijn tegenstander door de klok is gegaan, maar Tycho had nog weinig wedstrijdervaring en de scheidsrechters zagen duidelijk dat hij gezien had dat de vlag gevallen was. Daarom besloten ze in te grijpen. Terecht vooral ook omdat Tycho in een gewonnen stelling stond. Tycho won daardoor het toernooi en René was toch nog erg blij met zijn tweede plek en fraaie beker.

Het toernooi was goed georganiseerd en alles verliep soepel, ook door de hulp van Karel den Boer en Sierd van der Belt. Laat het vervolg maar komen!

Rob Stolk

 

 

De finale. Karel den Boer heeft de hele partij genoteerd, die verschijnt nog op deze website en in De Simultaan, het blad van Schaakmeester_P.


Nogmaals een beeld van de beslissingswedstrijd. De foto wordt groot als u erop klikt!

De partij staat volledig op een aparte pagina van deze site. Klik Hier

Ruben - zoals steeds met zijn rugzak om - ontvangt zijn eerste prijs van de 'schaakmeester'

Eindstand van de twee poules in het juniorkampioenschap van Nieuwegein

Groep 11 t.e.m. 16 jaar:

Tycho van der Hoog        5,5   beslissingswedstrijd: Tycho wint

René 't Hart                      5,5

Mitchel Wallace                5

Gavin Wallace                  3

Nigel Mandersloot            2

 

groep 6 t.e.m. 10 jaar:

Galecop B

 voortschrijdingstabel (achter de naam de score per ronde; 1 = winst, 0 = verlies, 5=1/2 =remise; w=wit, z=zwart; daarna nummer tegenstander)

Voorbeeld: Ruben Stolk had in ronde 1 wit tegen nummer 7 en hij won   

eindstand naam 1e ronde 2e ronde 3e ronde 4e ronde 5e ronde 6e ronde 7e ronde punten Weerstand SB

1

 Ruben Stolk

1w7

5z4

1w6

1z2

1w3

1w5

1z9

6.5

26.5

24.25

2

Biko Blommestein

1z10

1w8

1z3

0w1

5z5

1z4

1w6

5.5

25.5

16.75

3

 Timo Arnold Bik

1w6

1z5

0w2

1z4

0z1

1w9

1z7

5.0

28.0

16.00

4

Maarten Mellegers

1z8

5w1

1z7

0w3

1z6

0w2

1z10

4.5

25.0

11.25

5

 Jelmer Joustra

1z9

0w3

1z10

1w7

5w2

0z1

1w8

4.5

23.0

8.75

6

 Rein Lubberman

0z3

1w9

0z1

1w8

0w4

1z10

0z2

3.0

24.5

3.00

7

Sander v Rossum

0z1

1w10

0w4

0z5

1w9

1z8

0w3

3.0

23.5

3.00

8

 Nigel v Hattum

0w4

0z2

1w9

0z6

1w10

0w7

0z5

2.0

21.5

1.00

9

 Erik vd Broek

0w5

0z6

0z8

1w10

0z7

0z3

0w1

1.0

24.0

0.00

10

 Dave v Leersum

0w2

0z7

0w5

0z9

0z8

0w6

0w4

0.0

23.5

0.00

 

Home Omhoog Schoolschaken SGS-Toernooien Diverse toernooien Tatasteeltoernooi KNSB-Toernooien Galecoptoernooi Onze toernooien