Cals College 4

Home Omhoog Links Waar is De Vleugel? Het nut van schaakles Oude_index Schaakschool

Workshop schaken
op het Cals College IJsselstein, 10 april t.e.m. 8 mei 2007


Links naar de diverse dagen:         Eerste dag        Tweede dag        Derde dag  Vierde dag


Aan informatie op deze site kunnen geen rechten meer worden ontleend. Roosters, adressen en tarieven zijn dus niet meer betrouwbaar. Gelukkig hebben we de foto's nog, en die staan merendeels op deze site! Kijk voor actuele gegevens op www.schaakles.com.

Vierde dag, 8 mei 2007

Jesse en Nils speelden tegen elkaar op het demonstratiebord, de schaakmeester speelde een simultaan tegen Maaike, Kristy en Smail.

 

Een artistieke impressie van de simultaan, door meneer Hengeveld....

Op deze laatste dag van de workshop keken we ernaar, hoe je een partij het beste kan openen. We leerden wat over activiteit van de stukken, het centrum en ontwikkeling. Na een aantal partijtjes hebben we het eind van Searching for Bobby Fischer bekeken.


Derde dag, 24 april 2007

Vandaag hebben we eerst aandacht besteed aan mat. Wat is mat, hoe kun je snel mat zetten of mat gezet worden? We behandelden onder andere Gekkenmat en Herdersmat. Daarna heeft iedereen een werkblad met diagrammen opgelost, dat ging over schaak zetten, schaak opheffen, mat zetten of mat verzinnen.

Herdersmat

Gekkenmat

 

Voorbeeld van een werkblad (klik voor vergroting)

Voorbeeld van samenwerking

Na de pauze hebben we eerst Gavin Wallace gehuldigd, die schaakkampioen van het Cals College is geworden. Aan het eind van de week gaat hij naar Venlo voor het NK schaken, vijf dag lang. Je kunt zijn prestaties volgen via deze link:

Hoewel het hier lijkt alsof we via een virtuele telefoon communiceerden, zat Gavin gewoon in hetzelfde lokaal. Hij vertelde dat hij al meer dan vijftien bekers thuis had staan. Zijn belangrijkste toernooi is de komende week: het Nederlands Kampioenschap in Venlo. Dat duurt vijf dagen lang. Verder zit hij ook in het team dat het Cals College vertegenwoordigt op het NK voor scholenteams. Dát NK begint op 26 mei...

Overigens heeft Gavin een mitella om omdat hij zijn sleutelbeen gebroken heeft... met het voetballen. Daarna zijn we naar buiten gegaan. We hebben tafels en stoelen buiten gezet en hebben verder geoefend in het mat zetten. Ten slotte werden er weer partijtjes gespeeld, in twee poules (de gevorderden) en met zelfgekozen tegenstanders ( de anderen).

Meneer Hengeveld helpt met de diagrammen

Sommige jongens kunnen het blijkbaar beter dan andere; ook een manier van helpen!

Zeker geen gebrek aan ijver!

Zo ziet een blad met diagrammen eruit. De bedoeling is: geef aan hoe je mat kunt zetten

... hoewel het voor sommigen een opgave is die ze helemaal alleen aan moeten gaan....

Het vereist wel wat gesjouw, voor je buiten kunt schaken...

... maar dan ziet het er toch heel gezellig uit!

Er was veel belangstelling voor deze schaakworkshop, maar meneer Hengeveld hief een entree van vijf euro...

De belangstelling was wederzijds...

Gavin krijgt zijn medaille...

Buiten schaken, gezond voor lichaam en geest!

Weids uitzicht...

Poule A van bovenaf...

Gezellige boel...

Succes op het NK en dat andere NK, Gavin!

Fotocollage: klik op de foto's als je ze groter in beeld wilt krijgen!

Poule A op de voorgrond (wat Sihem en Anouk op de achtergrond aan het doen zijn valt buiten de normale schaakregels)

 Poule B van bovenaf...

Een tot slot nog drie mensen, twee die graag op de foto wilden en een die dat niet wou....


Tweede dag

Hier volgt het verslag van de workshop schaken. 

Eerste dag

De hele groep was aangemeld als 'beginner', maar deze jongens konden al schaken. Alleen de rokade gaan ze nog leren. Ze hebben nu onderlinge partijtjes gespeeld, maar daar zullen we een competitie van gaan maken.

[klik op de foto's met een blauwe rand voor een vergroting]

De anderen leerden hun eerste zetten. Een van de eerste spelletjes: worteltjes eten. Het paard eet worteltjes, geen ander paard.

Nils had gezegd dat hij half kon schaken. Hij en Jari (?) bleken toch al wel te kunnen schaken....[de namen heb ik nog niet kunnen leren]

     Meneer Hengeveld is de vaste 'sidekick', oftewel      "Schaakmeester_B"

Nog een foto van de groep die rustig en gedisciplineerd zat te spelen...
Nils is bezig de stukken van het demonstratiebord op te ruimen
Maaike en Sihem poseerden apart, maar helaas was de leukste foto onscherp. Volgende keer nog eens?

  Tot slot keken we nog naar een stuk van de video Searching for Bobby Fischer

Josh Waitzkin is het zoontje van een sportjournalist. Zijn vader wil graag dat hij een goede honkballer wordt, maar Josh ontdekt naast het honkbal een andere leuke sport: schaken. Hij kent het alleen van gokkers en verslaafden, die in het park om geld spelen. Zijn moeder laat hem stiekem wat partijtjes spelen tegen een aan lager wal geraakte grootmeester.

Josh en Vinnie, de 'hustler' uit het park.

Vinnie, een 'hustler' die om geld speelt, schrijft de naam op, Josh Waitzkin. 'Jij bent de nieuwe Bobby Fischer!' voorspelt hij.

Als zijn vader wil weten of Josh echt goed kan schaken, laat Josh hem expres winnen.

Josh' vader zoekt een trainer voor hem. Hij krijgt de tip dat Bruce Pandolfini een hele goede trainer is. Hij zoekt Pandolfini op in zijn schaakschool, maar deze ontloopt hem, wijst hem af, laat hem zien dat schakers aan lager wal raken en gek worden. Tot hij Josh ziet spelen...

Pandolfini, gespeeld door Ben Kingsley

De film heeft niet zoveel met Bobby Fischer te maken, zoals de musical Chess. Bobby Fischer is het idool van Josh en alle Amerikanen die goed kunnen schaken worden vergeleken met Bobby Fischer.


Home Oud Zandbergen Dalton Rijnsweerd Julianaschool De Achtbaan Leonardoschaaktoernooi De Vleugel De Spits USV Cals College Leonardoschool Woerden Brede School


Ideetje? De musical Chess!

De ABBA-mannen Björn Ulvaeus en Benny Andersson schreven de muziek; Tim Rice, bekend van o.a. ‘The Lion King', ‘Aida' en ‘Jesus Christ Superstar', de tekst. Het wereldwijde succes van CHESS was mede te danken aan de megahits ‘I Know Him So Well' en ‘One Night in Bangkok' en aanleiding tot het schrijven van nog een hitmusical: Mamma Mia!

Tim Rice liet zich voor het schrijven van dit stuk inspireren door het bloedstollende wereldkampioenschap schaken in 1972 in IJsland, een strijd tussen de legendarische Rus Boris Spasski en de excentrieke Amerikaan Bobby Fischer.

Een schaaktweekamp tussen twee grootmeesters vormt het
decor voor deze meeslepende musical over de onmogelijke liefde tussen de Russische schaker Anatoly (Jeroen Phaff) en de Amerikaanse Florence (Joke de Kruijf
). Zij is de geliefde van Anatoly's tegenstander, de extravagante en opvliegende Amerikaanse grootmeester Freddy (Jasper Kerkhof). Als de Rus overweegt over te lopen naar het Westen, beseft hij dat hij zijn familie nooit meer terug zal zien. De KGB-agent Molokov (Ben Cramer) probeert de Rus te overtuigen mee terug te gaan. Anatoly neemt dan een
beslissing die voor alle partijen verregaande gevolgen heeft.

Bobby Fischer


Home Cals College 4 Cals College 3 Cals College 2 Cals College 1

Home Omhoog