Cals College 3

Home Omhoog Links Waar is De Vleugel? Het nut van schaakles Oude_index Schaakschool

Workshop schaken
op het Cals College IJsselstein, 9 januari 2007 t.e.m. 30 januari

Aan informatie op deze site kunnen geen rechten meer worden ontleend. Roosters, adressen en tarieven zijn dus niet meer betrouwbaar. Gelukkig hebben we de foto's nog, en die staan merendeels op deze site! Kijk voor actuele gegevens op www.schaakles.com.

Eerste dag

Bahram en Chantal konden al schaken
Een van de eerste spelletjes: de koningin moet een paard vangen
Het paard is nog steeds niet gevangen..
 
 

   spelletjes om de zetten te oefenen

Worteltjes eten

Om de PAARDSPRONG te oefenen

 

De partijen spelen om de beurt een zet en wit begint, net als in een echte partij. Het witte en zwarte paard moeten de pionnen ) ‘eten’ (slaan dus). Paarden zijn vegetarisch, dus ze mogen elkaar niet opeten. Wie het eerst alle pionnen van de tegenstander heeft geslagen, wint. De bedoeling van dit nuttige spelletje is het oefenen van de loop van het paard.

 

We keken naar een aflevering van Graaf Schakula, waarin alle zetten aangeleerd worden, behalve die van de pion.

  Tycho Gernand, Hans Böhm en Tatum Dagelet spelen de hoofdrollen in  Graaf Schakula, dat officieel 'Iedereen kan schaken' heet...

... en we deden een aantal spelletjes...

 

Tot slot keken we nog naar een stuk van de video Searching for Bobby Fischer
Josh Waitzkin is het zoontje van een sportjournalist. Zijn vader wil graag dat hij een goede honkballer wordt, maar Josh ontdekt naast het honkbal een andere leuke sport: schaken. Hij kent het alleen van gokkers en verslaafden, die in het park om geld spelen. Zijn moeder laat hem stiekem wat partijtjes spelen tegen een aan lager wal geraakte grootmeester.

Josh en Vinnie, de 'hustler' uit het park.

Als zijn vader wil weten of Josh echt goed kan schaken, laat Josh hem expres winnen.

De film heeft niet zoveel met Bobby Fischer te maken, zoals de musical Chess. Bobby Fischer is het idool van Josh en alle Amerikanen die goed kunnen schaken worden vergeleken met Bobby Fischer.


Home Oud Zandbergen Dalton Rijnsweerd Julianaschool De Achtbaan Leonardoschaaktoernooi De Vleugel De Spits USV Cals College Leonardoschool Woerden Brede School


HET HOE EN WAAROM VAN DE WORKSHOPS

 

Twee jaar geleden zijn wij begonnen na te denken over een nieuwe manier van onderwijs geven. Het moest aantrekkelijker en meer aansluiten op de belevingswereld van de leerlingen. Leerlingen moesten ook meer verantwoordelijk worden voor hun eigen leerproces.  Er is toen besloten dat ons nieuwe onderwijs moest komen te rusten op drie zuilen; nl. het projectonderwijs, de banduren en de workshops.

In de projecten komt lesstof terug die we geschrapt hebben uit de reguliere lessen. De leerlingen krijgen in toenemende mate de ruimte om hun eigen leervragen te stellen. Eerst in de vorm van een Willem Wever vraag en later als ze zelf combinaties van vakken en onderwerpen kunnen maken.

Tijdens de banduren wordt er intensief gewerkt aan het aanleren van (sociale) vaardigheden, het bijwerken van achterstanden en groepsbinding.

De workshops staan voor een groot gedeelte los van het curriculum. Het is de bedoeling dat leerlingen hun talenten gaan ontdekken en eventueel verder uitdiepen. ‘Plezier’ is een belangrijk onderdeel van de workshops. De workshops vallen binnen de thema’s sport, cultuur, ICT, techniek en anders. Het is de bedoeling is dat leerlingen hun talenten gaan ontdekken; het kan ook zijn dat ze ontdekken dat een bepaalde workshop niet tot hun talenten behoort. 


Ideetje? De musical Chess!

De ABBA-mannen Björn Ulvaeus en Benny Andersson schreven de muziek; Tim Rice, bekend van o.a. ‘The Lion King', ‘Aida' en ‘Jesus Christ Superstar', de tekst. Het wereldwijde succes van CHESS was mede te danken aan de megahits ‘I Know Him So Well' en ‘One Night in Bangkok' en aanleiding tot het schrijven van nog een hitmusical: Mamma Mia!

Tim Rice liet zich voor het schrijven van dit stuk inspireren door het bloedstollende wereldkampioenschap schaken in 1972 in IJsland, een strijd tussen de legendarische Rus Boris Spasski en de excentrieke Amerikaan Bobby Fischer.

Een schaaktweekamp tussen twee grootmeesters vormt het
decor voor deze meeslepende musical over de onmogelijke liefde tussen de Russische schaker Anatoly (Jeroen Phaff) en de Amerikaanse Florence (Joke de Kruijf
). Zij is de geliefde van Anatoly's tegenstander, de extravagante en opvliegende Amerikaanse grootmeester Freddy (Jasper Kerkhof). Als de Rus overweegt over te lopen naar het Westen, beseft hij dat hij zijn familie nooit meer terug zal zien. De KGB-agent Molokov (Ben Cramer) probeert de Rus te overtuigen mee terug te gaan. Anatoly neemt dan een
beslissing die voor alle partijen verregaande gevolgen heeft.

Bobby Fischer


Home Cals College 4 Cals College 3 Cals College 2 Cals College 1

Home Omhoog