Home Omhoog scholen 2004 Toernooi Galecop SGS scholen 2006 scholen 2005

SGS scholen 2006 

Het verslag is af, voor zover een verslag ooit af is. Het kenmerkende van het internet, en zeker deze site, is dat het altijd een Work in progress blijft. Mensen vragen mij wel eens, waarom ik geen gedichten of verhalen meer schrijf. Dat doe ik wel. Ik schrijf een website.

Tweede dag, eerste ronde: "Die kennen we al!"

De eerste ronde van de tweede dag bood de gelegenheid onze enige nederlaag van 11 maart te wreken: toen hadden we met 3-1 verloren van 't Palet. He ging helaas precies, maar dan ook precies het zelfde. Op de borden 3 en 4 werden niet meer dan 2 en 3 minuten gebruikt, toen stonden we alweer met 2-0 achter. Amit bracht opnieuw het enige punt binnen.  

 

 

 

 


Foto van de eerste dag

Beginnen met een verliespartij is niet erg bij het Zwitserse systeem: je krijgt dan in het vervolg ook zwakkere tegenstanders. Expres zwak beginnen wordt ook wel eens 'Zwitsers gambiet' genoemd. Een gambiet in een schaakpartij betekent, dat je iets opoffert om aanvallend voordeel te krijgen, meestal een of twee pionnen. Daarna sla je dan des te harder toe...
De tweede ronde tegen de Everdingenschool gaf echter een ander beeld. De Everdingenschool was de zwakste uit het veld: ze waren met 5 matchpunten en slechts 8,5 bordpunt de finale in gezwijnd.

Maarten en Cody wonnen, maar Amit liep tegen zijn eerste nederlaag op. Toen ook Bart moest  opgeven, hadden we met een gelijkspel onze laatste troef in het gambiet uitgespeeld.


PieterJan in een partij tegen Amit
(klik op deze foto van Piet Ootes voor een grotere weergave)

Jelmer

Helaas, ook de derde ronde ging het niet goed. Spelers waar we 11 maart op konden bouwen waren nu te gespannen. De Werf uit Huizen was geen makkelijke tegenstander. Jelmer scoorde ons enige punt in zijn typerende stijl: een voordeel opbouwen, alle zware stukken afruilen en het gewonnen eindspel verzilveren. Jelmer was een van de weinigen die vandaag beter speelde dan op 11 maart.
Met één punt aan de pauze beginnen was niet prettig,. Het leek erop, dat de droom voorbij was. Maar na de pauze kwam er geleidelijk een kentering. Meester Jan kwam op bezoek, dat inspireerde, en de zenuwen werden wat minder, toen het NK buiten beeld was gezakt. 2-2 tegen Voordorp was een goede prestatie. Ook nu speelde Jelmer zich vol zelfvertrouwen naar een overwinning.


Foto van Piet Ootes, de organisator. Meer op de site van de SGS.

Maarten en Amit in discussie voor een  partij.  Je ziet Maarten zelden zo expressief!
 


Meester Jan werd uitgedaagd door Amit, die er maar geen genoeg van kon krijgen

Tegen de koningin Julianaschool uit Barneveld werd dan eindelijk onze eerste overwinning behaald. Amit was ook uit het dal: na drie nederlagen begon hij weer te scoren.
Met Mitchel Wallace, een oud-leerling die mee was gegaan om ons aan te moedigen, bekeek ik nog eens nauwkeurig de ranglijst. Hoe ver waren we eigenlijk af van een vijfde plaats, de plek die recht gaf op deelname aan het NK? Misschien was er nog een theoretische kans. We verzwegen dat voor de spelers.

In de zesde ronde werd De Hoeksteen 2 verslagen met 3-1. Hiermee kwamen we op 6 punten. We konden dus 8 punten halen, mits we de laatste ronde wonnen. Er waren op dat moment twee teams met tien punten en drie met acht. Het was puur theoretisch, maar misschien, heel misschien hadden we nog een kansje...!  (Als je naar de eindstand kijkt, zie je dat 8 punten inderdaad genoeg was, maar met de andere gegevens erbij - met name de weerstandspunten -  zouden we nooit de vijfde plaats hebben gehaald!)
Bij de laatste ronde promoveerden we - voor het eerst - van zaal 3 naar zaal 2. We moesten nu tegen het eerste team van De Hoeksteen. Cody haalde het eerste punt binnen, Jelmer verloor. 1-1. Amit won, we stonden met 2-1 voor. Maarten speelde tegen Tijmen Schakel, broertje van Milly.


Tijmen Schakel in een andere partij


Het meisje van de tafel naast ons kwam ook kijken

Maarten werd verrast door een dame-aanval van Tijmen, en daarmee werd het 2-2. Op zich geen slecht resultaat. En dat NK, dat was echt een brug te ver, een maatje te groot, een onhaalbare illusie.

En van Tijmen natuurlijk een mooie prestatie, met acht jaar op het eerste bord spelen en dan zulke goede resultaten halen is heel knap!

 

Het was een spannend en leerzaam toernooi. Maarten heeft waardig afscheid genomen als eerste-bordspeler. Met 8 punten aan het eerste bord liet hij zien dat hij zijn verantwoordelijkheid goed aankon.

 Bart had de 18e zijn dag niet, maar heeft op 11 maart met 3 uit 5 een mooi aandeel gehad aan de plaatsing. Hij was ook bereid zijn plaats af te staan toen de situatie daarom vroeg.
De andere drie hopen we volgend jaar weer te zien bij de volgende schoolschaakkampioenschappen:

Cody, die via de achterdeur als reserve binnenkwam en met 8 uit 10 relatief het beste scoorde.

Jelmer, die de tweede dag goed in zijn spel kwam en liet zien dat hij een eigen stijl heeft.

Amit, die de eerste dag superieur was en met 10 punten topscorer.

We zoeken alleen nog een goede vierde-bordspeler!


Amit heeft een andere visie op deze stelling dan Cody

 
 


En hij blijft erbij!


Maarten ziet het nu ook, maar Cody is een beetje blasé van zijn succes...

Het woord blasé, daar heb ik drie weken over gedaan. Het is een van de woorden waar ik moeilijk op kan komen, net als pergola en pensioen. Van pergola onthou ik wel het Engelse woord, trellis . Toen ik een keer aan een quiz meedeed, moest ik uitgerekend pergola noemen. Ik zei trellis, maar dat werd niet goed gerekend...


Nog een beeld van de eerste dag...

Samenvatting van de resultaten:

Team

Koningin Juliana  't Palet 1 3
Everdingenschool Koningin Juliana 2 2
Koningin Juliana De Werf 1 3
Voordorp 2 Koningin Juliana 2 2
Koningin Juliana Koningin Juliana Barneveld 3 1
Hoeksteen 2 Koningin Juliana 1 3
Koningin Juliana Hoeksteen 1 2 2

7 matchpunten, 14 bordpunten, elfde plaats

Spelers (tweede dag)

bord

naam

Palet Everd Werf Vdorp Jul B Hoekst 2 Hoekst 1 totaal totaal over beide dagen
1 Maarten 0 1 0 1 1 1 0 4 8
2 Amit 1 0 0 0 1 1 1 4 10
3 Jelmer 0 - 1 1 0 - 0 2 3
3/4 Cody - 1 0 - 1 1 1 4 8
4 Bart 0 0 - 0 - 0 - 0 3

Mitchel Wallace kwam zijn oude school aanmoedigen, maar hij speelde ook diverse potjes. Gezien de

gezichten deed hij nogal verrassende zetten! En hij versloeg zijn schaakmeester!

Eindstand finale Basisonderwijs (18 maart):

Nr Naam school Plaats Punten Bordp
1 Emma 1 Bussum 12 22
2 De Koekoek Utrecht 12 20
3 Emma 2 Bussum 10 16
4 Voordorp 1 Utrecht 9 17
5 Emma 3 Bussum 8 17
6 De Wonderboom Amersfoort 8 15
7 Maria Montessori Huizen 8 12
8 t Palet Maarssen 7 14.5
9 De Werf Huizen 7 14.5
10 De Fontein Barneveld 7 14.5
11 Koningin Juliana Nieuwegein 7 14
12 De Hoeksteen 1 Giessenburg 7 13.5
13 Van de Wal Maarssen 7 13
14 Dalton Rijnsweerd Utrecht 6 13
15 Emma 4 Bussum 6 13
16 Franciscus Maarssen 5 13.5
17 Voordorp 2 Utrecht 4 10.5
18 De Hoeksteen 2 Giessenburg 4 10
19 Koningin Juliana Barneveld 4 9
20 Everdingen Bilthoven 2 8

 

 

[11 maart: voorrondes]

Eindstand groep C van de SGS (provinciale kampioenschappen):

Nr Naam school Plaats Punten Bordp
1 't Palet Maarssen 13 23.0
2 Emma-2 Bussum 11 20.0
3 Koningin Juliana Nieuwegein 10 18.0
4 Dr. Maria Montessori Huizen 6 15.0
5 De Triangel Houten 6 10.0
6 De Brug IJsselstein 5 9.5
7 Mariaschool Oudewater 3 8.0
8 Kindercampus Hilversum 2 8.5

De bovenste vier gaan door naar de volgende ronde! Volgende week zaterdag spelen we dus weer in Amersfoort!

 1e ronde Maria Montessori- Juliana  2-2

De eerste ronde moesten we er nog in komen. Maarten en Amit wonnen in superieure stijl, maar Jelmer en Bart konden het niet bolwerken.

De tweede ronde moesten we tegen een van de favorieten. De Emmaschool had zich met niet minder dan drie teams geplaatst, en toen een school zich terugtrok, mocht zij ook het vierde team inschrijven!

Deze keer konden de topborden (Maarten en Jelmer) het niet redden, maar dankzij Amit en Cody haalden we een eervol gelijkspel binnen.

De jongens weerden zich niet alleen aan de schaakborden goed...

 

 

3e ronde Kindercampus - Juliana 1-3

Tegen de Kindercampus werd het een bizarre strijd. Cody op bord 4 had geen tegenstander. Hij won dus zonder te spelen. Amit en Bart haddden al snel gewonnen. Maarten had het moeilijk tegen Gino de Mon. Gino kan goed schaken, maar hij lijdt aan een ticstoornis, die de mooie naam 'Gilles de la Tourette' draagt. Bij deze stoornis zijn er bepaalde bewegingen of geluiden die je steeds moet maken, zonder dat je het kan tegenhouden. Een tic van Gino is bijvoorbeeld , dat hij steeds de stukken goed zet, ook  al staan ze goed, en dat zelfs bij stukken van zijn tegenstander (wat eigenlijk niet mag). 

 

Gino speelde erg sterk, maar toen hij de dames afruilde, kreeg Maarten kans op minstens een gelijk eindspel. Allebei een koning en drie verbonden pionnen, dat kon van alles worden, maar een remise lag het meest voor de hand. Maarten wist precies wat hij spelen moest, maar vergiste zich, waardoor hij een pion achter kwam. Met twee drie tegen twee pionnen kon Gino makkelijk winnen.

Zo gingen we de pauze in met 4 punten en geen nederlaag. Het leek er echter op, dat we een paar van de belangrijkste concurrenten nog niet gehad hadden, met name Het Palet!

4e ronde   Mariaschool - Juliana     0-4

Met het verstrijken van de dag werd de concentratie minder, vooral bij kinderen die niet gewend waren aan een toernooi met zoveel ronden. In de vierde ronde waren er drie uitslagen van 4-0, waaronder die van ons. Amit stond deze ronde reserve, maar de anderen kweten zich uitstekend van hun taak. We hadden nu zes punten en volgens ons hadden we aan 8 punten genoeg voor het bereiken van de finale...

 5 Juliana - Het Palet    1-3

Ook bij ons sloeg het gebrek aan concentratie toe. De wedstrijd was nog maar net begonnen of we stonden al met 2-0 achter. Cody en Bart lieten zich allebei heel vroeg verrassen.

Amit werkte stug door aan zijn volgende overwinning. Maarten trachtte er een gelijkspel uit te halen maar helaas, dat zat er niet in.

 6    De Brug - Juliana...   

Zes punten en nog twee ronden te gaan. Het ideaal van acht punten lag nog steeds binnen handbereik. Met overwinningen van Maarten, Amit en Cody bereikten we het voornaamste doel van deze dag: acht punten en daarmee d finale!   ...1-3! 

Cody was reserve, Amit had krukken meegebracht, maar dat verhinderde niet dat hij topscorer werd met 6 uit 6!

7 Juliana - De Triangel   3-1

Voor diverse ploegen was de zevende ronde nog beslissend, maar de top-drie had zich al geplaatst. Maarten, Amit en Bart brachten de punten binnen. Bart met een herdersmatje, maar dat hoeft hij volgende week niet meer te proberen!

Het verslag is nog verder aangevuld...!

(maandag 20 maart is het filmpje ontwikkeld en gedigitaliseerd!)Rechts: foto's van de organisatie, maar dan wat 'opgehaald'. Aan de rode ogen heb ik nog niets kunnen doen, ondanks de interventie van twee verschillende programma's. De oorspronkelijke foto's (en meer) zijn te zien op de site van de SGS (zie pagina Links)

Finalegroep Basisonderwijs (18 maart):

Nr Naam school Plaats
1 De Wonderboom Amersfoort
2 De Fontein Barneveld
3 Koningin Juliana Barneveld
4 Everdingenschool Bilthoven
5 Emma-1 Bussum
6 Emma-2 Bussum
7 Emma-3 Bussum
8 Emma-4 Bussum
9 De Hoeksteen-1 Giessenburg
10 De Hoeksteen-2 Giessenburg
11 De Werf Huizen
12 Dr. Maria Montessori Huizen
13 Franciscus Maarssen
14 't Palet Maarssen
15 van de Wal Maarssen
16 Koningin Juliana Nieuwegein
17 Dalton Rijnsweerd Utrecht
18 De Koekoek Utrecht
19 Voordorp 1 Utrecht
20 Voordorp 2 Utrecht

 

 

Groepsfoto met onze invalide, tevens topscorer met 8 uit 8...!

 

 

Persoonlijke scores (dag 1)

Maarten   (7 x bord 1)  4 uit 7
Jelmer     (5x bord 2) 1 uit 5
Amit      (4 x bord 3, 2x bord 2)

6 uit 6!

Bart      (4x bord 4, 2x bord 3) 3 uit 5
Cody    (5 x bord 4) 4 uit 5

 

Partij tegen Het Palet. We stonden al snel met 2-0 achter...

Tegen Het Palet, onze enige nederlaag....

Tegen De Brug, uitslag 3-1 voor ons....

De jongens werden al op de foto gezet voordat Amit er was...

Home Meer toernooien Toernooiagenda